Figeľ: Vláda ľuďom viac zoberie, ako dá

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:29 • 2 min
Figeľ: Vláda ľuďom viac zoberie, ako dá

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu, ktorý už o pár dní prerokujú poslanci v pléne parlamentu, ukazuje, že vláda sa chystá ľuďom viac brať ako dávať.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to šéf KDH Ján Figeľ. "Vláda Roberta Fica jednou rukou dáva, ale druhou oveľa viac berie. Na jedno euro, ktoré ohlasuje v sociálnom balíčku, pripadá 2,5 eura na strane zvýšených daní a poplatkov, aby vykrývala návrh štátneho rozpočtu,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii. Ľudia si podľa neho zaslúžia počuť aj túto pravdu a nie populizmus a zadlžovanie a rozkrádanie spoločného.

 

Na štýl hospodárenia vlády podľa Figeľa v budúcom roku doplatí opäť najmä skupina, ktorá je produktívna, teda malé a stredné firmy, zamestnanci či živnostníci, ktorí budú musieť odviesť viac na daniach či poplatkoch. "Niektorí dostanú pridaných pár eur, niektorí sa odvezú zadarmo, ale celkovo to krajina draho zaplatí. Nič, čo Robert Fico dáva ľuďom zadarmo, nie je zadarmo,“ dodal predseda kresťanských demokratov s tým, že predložený návrh jeho strana nepodporí. 

 

Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka tak kabinet pokračuje v zvyšovaní daňového zaťaženia napriek tomu, že premiér Fico hovoril o konci bolestivej konsolidácie. Daňové zaťaženie totiž podľa neho v budúcom roku vzrastie o 1 mld. eur. Dôvodom zvyšovania daní je pritom podľa Moravčíka neschopnosť vlády znižovať výdavky. Dokazuje to aj vývoj deficitu, ktorý vylepšuje na úkor miest, obcí a krajov. 

 

Výsledkom takto nastaveného rozpočtu tak bude podľa Moravčíka ďalšie poškodzovanie slovenského hospodárstva a produktívnych obyvateľov krajiny. "Dobrý rozpočet by mal byť postavený naopak. Strana príjmov by sa mala napĺňať tým, že sa ekonomike lepšie darí. Na výdavkovej strane by sme očakávali od vlády škrty v predražených obstarávaniach,“ dodal. 

 

Rozpočtovaný deficit verejnej správy na budúci rok zrejme bude predstavovať 2,49 % hrubého domáceho produktu. Vláda síce predložila do parlamentu návrh s deficitom 1,98 %, táto verzia však ešte bola obmedzená opatreniami z dlhovej brzdy, ktoré po aplikácii novej výkazníckej metodiky ESA 2010 už neplatia. Podľa pozmeňujúcich návrhov, ktoré prešli parlamentnými výbormi, tak rozpočet už počíta okrem vyše 150-miliónovej rezervy na prípadné zhoršenie ekonomického vývoja aj s financovaním zmien v odvodoch nízkopríjmových zamestnancov či rastom miezd učiteľov a ďalších pracovníkov verejnej správy. Z dodatočného navýšenia schodku sa majú financovať okrem iného aj ďalšie výdavky v rezorte sociálnych vecí, výstavba nájomných bytov či protipovodňové opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies