Figeľ: Viac bezpečnosti je na mieste, protiteroristický balík nie

NETKY.SK • 30 December 2015, 09:12 • 2 min
Figeľ: Viac bezpečnosti je na mieste, protiteroristický balík nie

BRATISLAVA - Posilňovanie bezpečnosti v Európe je na mieste. Nemožno však zjednodušene spájať migráciu s terorizmom, ako to robí premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ, podľa ktorého sa Smer-SD usiluje urobiť z krízy v Európe svoju nosnú predvolebnú tému. Figeľ v rozhovore pre TASR zároveň zdôrazňuje, že Slovensko nie je v bezpečnostnom ohrození a preto sú protiteroristické opatrenia vlády neprimerané.

 

"Robert Fico veľmi zjednodušene až neprijateľným spôsobom spája problém migrácie s terorizmom. Kolektivisticky označí ako potenciálnu hrozbu a oznámi monitorovanie všetkých moslimov na Slovensku. Je pred voľbami. Evidentne je zámerom Smeru urobiť z krízy v Európe nosnú predvolebnú tému," povedal Figeľ.

 

Súhlasí, že Európa konala v otázke utečencov doteraz pomaly a slabo. "A preto dnes je medzi štátmi únie veľa nedorozumenia, nedôvery a napätia," poznamenal s tým, že odpoveďou na krízu však nie je šírenie strachu a prehnané mocenské opatrenia. "Ale rozumná spolupráca krajín na úrovni Schengenu, posilnenie ochrany vonkajšej hranice a primerané opatrenia aj na vnútroštátnej úrovni," vymenoval.

 

Protiteroristické opatrenia prijaté Smerom-SD považuje za neprimerané k súčasnému stavu. "Slovensko nie je v bezpečnostnom ohrození, vláda ubezpečuje, že má všetko pod kontrolou. Už dnes majú polícia, spravodajské služby, štátne orgány výrazné právomoci, aby konali," poukázal Figeľ.

 

Varuje pred možným zneužitím posilnených právomocí. "Zažívame časté zneužitia právomocí polície alebo bezpečnostných služieb. Preto dávať ešte väčšiu moc do rúk polície, ktorá pod vedením Roberta Kaliňáka dala v minulosti nič netušiacemu cestujúcemu výbušninu do batožiny, ktorá často postupuje v rozpore so zákonom, ktorá dokázala namiesto vyšetrenia spolitizovať mnohé kauzy, nie je rozumné," uviedol.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona