Figeľ: Veľké dohody sa uzatvárajú pred a po voľbách

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 12:02 • 2 min
Figeľ: Veľké dohody sa uzatvárajú pred a po voľbách

KOŠICE – Návrhy ústavných zákonov o zmenách v justícii i o ochrane manželstva považuje predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ za veľmi vážne a dôležité pre budúcnosť Slovenska.

slovakia

left justify in out

"Veľká väčšina našich občanov je nespokojných so stavom v súdnictve a my to považujeme za výzvu k zmenám," vyhlásil dnes Figeľ v Košiciach pred novinármi. Skutočnosť, že oba návrhy zmien ústavy sa stali témou práve v období kampane pred prezidentskými voľbami, Figeľa nevyrušuje. "Veľké dohody sa uzatvárajú pred a po voľbách," povedal.


Pripomenul, že už Radičovej koalícia definovala niektoré nevyhnutné opatrenia tak, aby sa v súdnictve viac darilo spravodlivosti a menej korupcii, klientelizmu a rodinkárstvu. "Navrhovali sme napríklad obmedziť imunitu ústavných činiteľov. Nielen poslancov, ale aj sudcov. U poslancov bol zámer naplnený, u sudcov nie," doplnil Figeľ.


Vyzdvihol, že diskusia o týchto otázkach sa dostala do reálnej podoby. "Nielen KDH, ale aj vládnuca strana a dnes už aj ďalšie strany naznačujú, že sú pripravené podporiť zmeny v justícii," dodal s tým, že hlasovanie v utorok (25.3.) v Národnej rade SR a následne druhé čítanie návrhov zmien umožní reálne zmeny, pretože tam je priestor na pozmeňujúce návrhy, respektíve definitívne znenie zmeny ústavy. 
      

"Cieľom nie je ani porušovanie medzinárodných konvencií, ani oslabovanie súdnictva a jeho nezávislosti, ale, naopak, zmeny prinesú viac účinnej spravodlivosti pre ľudí a viac zodpovednosti v súdnictve," podčiarkol šéf kresťanských demokratov.
      

Upozornil tiež, že KDH je presvedčené, že manželstvo si zaslúži miesto v ústave. "Ak je ústava základným zákonom štátu a rodina základnou bunkou spoločnosti, tak rodina a štát úzko súvisia," povedal s tým, že hnutie má túto tému v programe a presadzuje ju už od roku 2006. "Zmeny som neviazal na žiadne voľby, aj keď voľby sú súčasťou demokratickej procedúry," zdôraznil Figeľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies