Figeľ v mene EÚ v Bruseli diskutoval s dalajlámom o ľudských právach

NETKY.SK • 9 September 2016, 14:12 • 2 min
Figeľ v mene EÚ v Bruseli diskutoval s dalajlámom o ľudských právach

BRUSEL - Osobitný vyslanec EÚ pre podporu slobody náboženského vyznania alebo viery mimo hraníc EÚ Ján Figeľ sa vo štvrtok v Bruseli stretol s tibetským náboženským vodcom dalajlámom. Ich diskusie sa týkali naliehavých problémoch v oblasti ľudských práv, medzináboženského dialógu a mieru.

slovakia

left justify in out

Ich rokovania odzrkadlili skutočnosť, že aj EÚ, aj dalajláma sú laureátmi Nobelovej ceny za mier a že medzináboženský dialóg a dialóg kultúr sú z ich pohľadu predpokladom pre mier a zmierenie konfliktných strán.   Figeľ na tomto stretnutí zdôraznil, že sloboda náboženského vyznania alebo viery ako univerzálne ľudské právo je prioritou v rámci politiky EÚ v oblasti ľudských práv.

 

"Európska únia obhajuje a presadzuje principiálny postoj, že sloboda náboženského vyznania alebo viery je základným právom, na ktoré má každý právo - všade na svete," povedal Figeľ.

 

Európska únia sa zaviazala podporovať prístup založený na princípe ochrany všetkých ľudských práv - vrátane slobody náboženského vyznania alebo viery a slobody prejavu - vo všetkých svojich aspektoch. Podľa Figeľa však aj tri roky po tom, čo Rada EÚ prijala usmernenia EÚ týkajúce sa slobody náboženského vyznania alebo viery, toto základné právo zostáva v mnohých častiach sveta napádané.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v máji tohto roku vymenoval prvého slovenského eurokomisára a bývalého podpredsedu vlády SR za prvého osobitného vyslanca EÚ na podporu slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ.

 

Figeľ sa s dalajlámom stretol už dvakrát v rámci svojho mandátu eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež (2004-2009) - najskôr v máji 2006 v Bruseli a v novembri 2008 v indickom Naí Dillí.

 

Dalajláma sa na budúci týždeň vo štvrtok stretne s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom v Štrasburgu a v dňoch 15-17. októbra navštívi aj Slovenskú republiku, ktorá v tomto období predsedá Rade EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies