Figeľ: Utečenecká kríza je náročnejšia ako kríza eura

NETKY.SK • 7 November 2015, 13:15 • 2 min
Figeľ: Utečenecká kríza je náročnejšia ako kríza eura

BRATISLAVA - Súčasná utečenecká kríza je podľa predsedu KDH Jána Figeľa náročnejšia ako kríza eura, pretože sa nedá riešiť iba peniazmi. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, KDH nechce EÚ ako superštát, ale ako dobre zorganizované spoločenstvo, ktoré slúži občanom.

slovakia

left justify in out

„Pánmi únie sú štáty a občania – nie naopak! Konflikty sa majú riešiť na základe medzinárodného práva, s použitím sily v prípade, kde politické a diplomatické kroky nepostačujú k nastoleniu spravodlivého mieru,“ povedal s tým, že KDH podporuje prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany. Podľa Figeľa Európa môže byť bezpečným priestorom slobody a práva pre svojich občanov, iba ak budeme ochotní a schopní naše hodnoty a naše spoločenstvo brániť. „To logicky znamená proces vytvárania obrannej únie, na báze vlastných ozbrojených síl členských štátov,“ konštatoval.


Za nevyhnutné v rámci súčasnej krízy považuje Ján Figeľ rozlišovanie medzi utečencami a ekonomickými migrantami a dôsledný postup podľa medzinárodného humanitárneho práva. "Kým nebudú odstránené príčiny masového exodu ľudí, kríza nepominie. Hlavným zdrojom konfliktu a prenasledovania nevinných ľudí je teror šírený tzv. Islamským štátom. Existencia ISIS je dnes najväčšou hrozbou pre mier a pre stabilitu nielen v arabskom svete, ale aj v Európe a Afrike. Je v záujme medzinárodného spoločenstva a v záujme Slovenska, aby bola táto hrozba eliminovaná," zdôraznil.


Europoslankyňa Anna Záborská upozornila, že zamestnávanie migrantov bude znamenať len krátkodobú úľavu pre štáty s dlhodobo nízkou pôrodnosťou. Takto získaný čas však musia využiť na výrazné zlepšenie postavenia prirodzenej rodiny. "Hlavnou politickou prioritou starnúcich krajín je nájsť ľudí na prácu. Ľudí, ktorí by nahradili deti, čo sa mali narodiť pred dvadsiatimi rokmi, ale nenarodili sa," vyhlásila. Podľa Záborskej je dôležité zmeniť perspektívu politiky tak, aby sa do popredia dostala rodina a spoločné dobro. "Naša spoločnosť je postavená na egoizme a to je podľa mňa hlavný dôvod nízkej pôrodnosti. Ak to nezmeníme, nakazia sa týmto egoizmom v našich škôlkach a školách aj deti utečencov narodené v Európe," upozornila.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona