Figeľ: Úroveň vzťahov s Ukrajinou nezodpovedá jej významu

NETKY.SK • 16 August 2015, 11:04 • 2 min
Figeľ: Úroveň vzťahov s Ukrajinou nezodpovedá jej významu

BRATISLAVA - Ukrajina je najväčším susedom Slovenska, ale podľa predsedu KDH Jána Figeľa úroveň a rozsah našich dvojstranných vzťahov jej významu a potenciálu nezodpovedá.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, napriek vojenskému konfliktu na východe krajiny, je veľa dôvodov pre zintenzívnenie spolupráce Slovenska s Ukrajinou. Podľa neho by viac pre zlepšenie rozvoja spolupráce mali urobiť samosprávy Prešovského a Košického VÚC a Zakarpatia, aby s využitím eurofondov boli modernizované hraničné priechody, dopravná infraštruktúra, ale aj podmienky pre rozvoj cezhraničného obchodu, cestovného ruchu, podnikania a kultúry. "Ľudia na oboch stranách hranice si pamätajú spoločnú históriu, spomínajú aj československé časy. Dnes sú nové príležitosti na pozdvihnutie kultúry slovenskej menšiny na Zakarpatí. Je aj v našom záujme uchovať identitu a rozvíjať vzdelanosť a kultúru Slovákov žijúcich za hranicami," povedal.


Figeľ ako podpredseda NR SR navštívil tento týždeň Užhorod, ktorý je centrom Zakarpatskej oblasti Ukrajiny. Bol prijatý predsedom Zakarpatského parlamentu Volodimirom Čubirkom a zástupcom gubernátora Michajlom Rivisom. Rokovania sa týkali situácie na Ukrajine a slovensko-ukrajinskej regionálnej spolupráce. Zhodli sa na potrebe prehĺbenia ekonomickej spolupráce, zvlášť v oblasti energetiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona