Figeľ: Trojnásobne predražene obstarával aj rezort dopravy

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:22 • 2 min
Figeľ: Trojnásobne predražene obstarával aj rezort dopravy

BRATISLAVA - Trojnásobné predraženia pri verejných obstarávaniach sa podľa KDH objavujú v ďalších rezortoch. Po ministerstve zdravotníctva a školstva to je ministerstvo dopravy.

slovakia

left justify in out

 „Na ministerstve dopravy sa obstarávalo trojnásobne predražene pri výstavbe tunela Žilina,“ vyhlásil dnes pred novinármi predseda KDH Ján Figeľ. Poukázal na cenu jedného kilometra tunela Žilina v porovnaní s tunelom Višňové, ktorý je vzdialený len niekoľko kilometrov. „Tá je trojnásobne drahšia ako pri tuneli Višňové. Občania tak celkovo zaplatia viac o 38 miliónov eur,“ vysvetlil Figeľ. Podľa lídra KDH to ukazuje na systémové nastavenie pri verejných obstarávaniach v réžii Smeru. „Trojnásobné predraženie nie je ničím neštandardným, ale skôr sa stáva pravidlom,“ dodal Figeľ. Za túto sumu by podľa neho mohol mať každý dôchodca vyšší vianočný dôchodok o 38 eur. „To je sociálna politika vlády Smeru,“ upozornil predseda KDH. 

 

Kresťanskí demokrati pripomínajú, že nešlo o jediné predražené verejné obstarávanie v rezorte dopravy. Podpredseda KDH Pavol Zajac poukázal na súťaž na zváranie koľají na železniciach. Železnice Slovenskej republiky si objednali v roku 2013 zváranie koľajníc, oproti roku 2011, keď rezort viedol Ján Figeľ, išlo o desaťnásobne vyšší objem prác. „Jednotková cena tej istej firmy TSS Grade vzrástla za vlády Smeru o 30 percent. Prišlo tak k predraženiu o viac ako 2,5 milióna eur,“ povedal Zajac. Zdôraznil, že táto jednotková cena mala byť nižšia, keďže celkové množstvo je oveľa vyššie. „Ide o jasné rozkrádanie štátneho rozpočtu. ŽSR sú dotované zo štátneho rozpočtu,“ konštatoval Zajac. Ministerstvo dopravy a štátne firmy v jeho gescii sa tak podľa neho nijakým spôsobom nevymykajú z nastavenia Smeru. „Smer sa vracia do starých koľají z čias svojej prvej vlády s HZDS a SNS,“ poznamenal podpredseda KDH. 


Všetky tieto kauzy by sme podľa kresťanských demokratov nepoznali, nebyť toho, že vláda Ivety Radičovej prijala zákon o povinnom zverejňovaní zmlúv. „Toto povinné zverejňovanie zmlúv v centrálnom registri považujem za najlepší antikorupčný prostriedok,“ uzavrel Zajac. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies