Figeľ: Strategické investície nemajú byť v protiklade s konsolidáciou verejných

NETKY.SK • 18 December 2014, 18:10 • 2 min
Figeľ: Strategické investície nemajú byť v protiklade s konsolidáciou verejných

BRATISLAVA - Strategické investície vo forme tzv. Junckerovho balíka nie sú a nemajú byť v protiklade s konsolidáciou verejných financií. Tvrdí to líder KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ v reakcii na hlavnú tému dnešného summitu lídrov EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

"Odpoveď nie je buď investície, alebo zodpovedný rozpočet. Odpoveď je aj, aj. Ľavica volá po investíciách, pravica po komplexnom prístupe, kde strategické investície sú kombinované s potrebnými štrukturálnymi reformami a s rozumnou konsolidáciou rozpočtu," uviedol. Podľa neho aj Slovensko potrebuje takýto zodpovedný, vyvážený prístup vlády na troch kľúčových pilieroch.
     

"Vláda Smeru-SD však odkladá dôležité štrukturálne reformy, pretože nie sú ani ľahké, ani populárne. Zdravotníctvo je zadlžené, upadá školstvo, veda a výskum, regionálne rozdiely narastajú, nezamestnanosť je dvojciferná a dlh krajiny rekordný. A k tomu rozsiahla korupcia a nízka vymožiteľnosť práva. Do takého prostredia sotva prídu strategické investície, zvlášť súkromné," dodal Figeľ.
     

Investičný balíček predpokladá vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Vo fonde bude 21 miliárd zo strany Európskej komisie a Európskej investičnej banky (EIB), ďalšie zdroje sa očakávajú zo strany súkromných investorov a bánk. Za všetky štáty EÚ je identifikovaných 2000 možných projektov za 1,3 bilióna eur. Za Slovensko to je 125 projektov v približnej hodnote 29 miliárd eur.
     

Európska rada má dať dnes len politické "požehnanie" na vznik EFSI. Komisia predloží návrh príslušnej legislatívy v januári budúceho roka a k čerpaniu z Junckerovho investičného balíčka by malo prísť reálne v druhej polovici budúceho roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona