Figeľ: Splnomocnenec Peter Pollák Rómov nespája, ale ich rozdeľuje

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 12:44 • 2 min
Figeľ: Splnomocnenec Peter Pollák Rómov nespája, ale ich rozdeľuje

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) Rómov nespája, ale ich rozdeľuje a je zvláštne, že tá istá osoba je zároveň opozičným poslancom a splnomocnencom vlády.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová s tým, že v prvej polovici volebného obdobia vlády Smeru-SD sa prehĺbilo napätie v spolužití medzi majoritou a Rómami, čo dokazujú mnohé medializované kauzy fyzického napadnutia, násilia a nespokojnosti občanov.
     

Opatrenia sa podľa Szitovej navrhujú a realizujú nekoordinovane a chaoticky. Dôkazom má byť nedodržiavanie prijatej stratégie s úlohami, časovými plánmi, financiami a zodpovednosťou konkrétnych inštitúcií. "Už dva roky tu mala byt monitorovacia správa o tom, čo sa napĺňa, avšak nič také sme nevideli. Stále totiž nebola schválená vládou," dodala Szitová. Pokračovaním nekoncepčného prístupu je podľa nej aj návrh Malej rómskej reformy, ktorú Pollák predkladá s poslancom Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS).
     

Líder KDH Ján Figeľ tvrdí, že bezproblémové spolužitie Rómov s väčšinovým obyvateľstvom a ich plná integrácia do spoločnosti zostávajú naďalej nesplneným cieľom v ponovembrovom vývoji našej krajiny. "KDH si uvedomuje vážnosť tejto témy, ktorá sa dotýka všetkých stránok spoločenského života začínajúc sociálnymi, ekonomickými, bezpečnostnými, ale aj kultúrnymi aspektmi," vyhlásil Figeľ.
     

Pripomenul, že základným kritériom KDH v politike je dobro človeka a jeho dôstojný život. Problém spolužitia s Rómami podľa hnutia patrí k najvážnejším a má už aj celoeurópsky charakter. "Vyžaduje si však viac systematické, ako marketingové riešenia, ktorými sme svedkami v dnešnej politike vlády a jej splnomocnenca Petra Polláka," uviedol Figeľ. Ako tvrdí, veľmi nízka životná úroveň, obrovská nezamestnanosť a chýbajúce vzdelanie sú hlavnými faktormi kritickej situácie v týchto sociálne vylúčených spoločenstvách. "KDH v spolupráci s odborníkmi ponúka konkrétne a systémové riešenia, ktoré by situáciu mohli meniť k lepšiemu. Avšak na to by bola potrebná ochota a odvaha vládnej strany Smer-SD," odkázal.
     

Bývalý splnomocnenec vlády Miroslav Pollák, ktorý je garantom prijatej Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020, si uvedomuje, že je to ťažká téma. "Vláda by sa mala držať tejto stratégie, nie vymýšľať živelné a nekoncepčné kroky ako to robí dnes," dodal.
     

Podľa Petra Polláka je trápne, ak strana, ktorá má od roku 1990 permanentne v NR SR svojich zástupcov a strana, ktorá bola desať rokov súčasťou vlády, dnes hovorí, že posledné dva roky boli zle využité. "Ja hovorím, že 24 rokov bolo premeškaných a desať rokov malo KDH vo vláde možnosť urobiť výrazné zmeny. Nepoznám ani jeden návrh, s ktorým by prišlo KDH do parlamentu v oblasti rómskej problematiky, nepoznám ani jeden návrh, ktorý by predniesol poslanec za KDH v parlamente a je preto trápne to počúvať od KDH, ktoré v tejto téme nič neurobilo," reagoval pre TASR Pollák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona