Figeľ: Smer nie je štandardná sociálna demokracia

NETKY.SK • 23 September 2013, 12:59 • 2 min
Figeľ: Smer nie je štandardná sociálna demokracia

BRATISLAVA – Smer nie je podľa predsedu KDH Jána Figeľa štandardná sociálna demokracia. Ako povedal Figeľ pre agentúru SITA, mnohí zo Smeru-SD skôr reprezentujú iné myšlienkové alebo hodnotové prúdy.

slovakia

left justify in out

Zároveň Smer-SD je podľa neho viac reprezentantom ekonomicko-finančných skupín ako sociálno-demokratických ideí. „Som presvedčený, že strana je v rukách predsedu, ktorý rozhoduje za mnohých. Dokazuje to napríklad septembrové hlasovanie o mojom návrhu zákona o ochrane ohlasovateľov korupcie, ktoré bolo ukážkovým príkladom, že celý poslanecký klub s jedinou výnimkou v priebehu jednej minúty mení na pokyn názor, ktorý predtým bol opačný a opakovane potvrdený hlasovaniami. To sa môže stať len vo vodcovskej strane, ktorá funguje na pokyn,“ vyhlásil Figeľ. Konanie vlády tejto strany vychádza v ústrety finančným skupinám, namiesto obhajoby verejného záujmu. Za neprijateľný prejav arogancie a neúcty k parlamentnej kontrole a k ústavnej demokracii zo strany Smeru považuje Figeľ opustenie rokovania pri nedávnej mimoriadnej schôdzi NR SR.

Podľa neho rozdeľovaním strán na štandardné a neštandardné chcú predstavitelia Smeru-SD vyjadriť, že štandard, aj politický, má pre nich istú hodnotu a že sa k nemu hlásia a chcú k nemu patriť. „Skutočný základ a životaschopnosť každého politického subjektu sa ešte viac prejavia a potvrdia po odchode zakladateľa strany z jej čela,“ odkazuje Smeru-SD predseda KDH. „Ak chce byť vládnuca strana štandardnou, mala by sa podľa toho aj správať,“ dodáva. 

KDH podľa Figeľa vznikalo od novembra 1989 na presvedčení a hodnotách, ktoré pozývajú kresťanov a ľudí uznávajúcich kresťanskú etiku do verejného života. „Táto inšpirácia je stálym zdrojom hnutia. Tak, ako rieka žije z prameňa, tak národ a politika žije z kultúry a hodnôt. Politika je len a predovšetkým funkciou kultúry spoločnosti. A keďže naša kultúra je dominantne kresťanská, je potrebné, aby sa to prejavovalo aj v každodennom spravovaní vecí verejných,“ zdôraznil. 

Predseda KDH sa však nechce vyjadrovať k vznikajúcim subjektom, aby to nebolo predčasné. „Čas a reálny život najlepšie preveruje charakter jednotlivcov i strán. Je dôležité, aby v krajine dominovali strany, ktoré sú postavené na hodnotách, na presvedčení, na istej programovej a svetonázorovej orientácii, nie na prvotnej túžbe po moci za akúkoľvek cenu, pri akomkoľvek politickom vzťahu,“ povedal. Podľa neho 23 rokov demokracie potvrdzuje, že tu boli strany jednorazové, účelové, podnikateľské, niekoľkoosobové, vodcovské. A to neprospieva stabilite, zdravému vývoju politiky ako zodpovednej správy verejného záujmu, ani dôveryhodnosti demokratických inštitúcií. 

O neštandardných politických stranách hovoril cez víkend predseda NR SR Pavol Paška, podľa ktorého ako náhle sa dostali v parlamente pri vyslovovaní nedôvery premiérovi k slovu predstavitelia neštandardných nehodnotových strán, tak to začalo nadobúdať veľmi napätú atmosféru. Predseda vlády Robert Fico zas cez víkend povedal, že je čas, aby štandardné politické strany, ktoré sú v opozícii a vo vláde si povedali, už „toto nemôžeme ďalej tolerovať, čo tu robia nejakí samozvanci a čo tu robia neštandardné a netypické politické strany“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies