Figeľ: Smer nemá odvahu riešiť problémy

NETKY.SK • 15 Október 2013, 13:19 • 2 min
Figeľ: Smer nemá odvahu riešiť problémy

BRATISLAVA – Smer-SD nemá podľa predsedu KDH Jána Figeľa odvahu riešiť najväčšie problémy Slovenska, ktorými sú korupcia a nezamestnanosť. Ako povedal dnes na tlačovej besede, Smer-SD zatiaľ nepriniesol žiadne významné opatrenia na znižovanie korupcie a nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

„Vláda pri nezamestnanosti skôr uprednostňuje štatistické opatrenia, ktoré problém neriešia,“ povedal s tým, že kresťanskí demokrati, naopak, chcú svojimi návrhmi riešiť akútnu sociálnu a ekonomickú situáciu. KDH preto pripravilo niektoré nové návrhy. Figeľ zároveň upozornil, že NR SR bude pokračovať v rokovaní o ich návrhu o rodinnom podnikaní. „Tento návrh by výrazne pomohol oživiť zamestnanosť,“ dodal predseda KDH.

Kresťanskí demokrati v zákone navrhujú tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť má byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie. Rodinná farma má byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenia o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov. Rodinná obchodná spoločnosť má byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom. Členmi rodiny sú podľa návrhu príbuzní v priamom rade, súrodenci alebo manželia. Štát by takéto rodinné firmy podporoval daňovým zvýhodnením, nižšou administratívnou záťažou a jednoduchším prístupom k štartovaciemu kapitálu. 

KDH tiež na rokovanie predložilo novelu Zákonníka práce, ktorá umožní zamestnávateľom rozviazať pracovný pomer s tým, komu vznikol nárok na starobný dôchodok. Podľa Figeľa návrh KDH umožní zamestnávateľom väčšiu flexibilitu. „Je to citlivé, ale veľmi dôležité opatrenie. Máme päťdesiatnikov, štyridsiatnikov a tridsiatnikov, ktorí sú bez práce. KDH má odvahu riešiť túto situáciu,“ zdôraznil. 

Podľa návrhu zamestnávateľ alebo služobný úrad by mal možnosť slobodne sa rozhodnúť, či so svojím zamestnancom alebo štátnym zamestnancom rozviaže pracovný pomer štandardným spôsobom, alebo ho ponechá naďalej v pracovnom pomere. Opoziční poslanci však nenavrhujú uložiť zamestnancovi alebo Sociálnej poisťovni povinnosť upovedomiť zamestnávateľa o tom, že jeho zamestnanec už má nárok na starobný dôchodok. Poslanci KDH nenavrhujú ukončenie pracovného pomeru po dosiahnutí dôchodkového veku, ale až po vzniku nároku na starobný dôchodok. Zamestnanec tak musí splniť podmienku získania aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia a musí dosiahnuť dôchodkový vek. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies