Figeľ: Rok 2014 je rokom zlomu

NETKY.SK • 25 Január 2014, 18:07 • 2 min
Figeľ: Rok 2014 je rokom zlomu

BRATISLAVA - Podľa Figeľa Fico ako prezident, to je negatívny scenár pre ústavnosť, demokraciu a kultúru v krajine.

slovakia

left justify in out

Rok 2014 je podľa predsedu KDH Jána Figeľa rokom zlomu. Ako povedal dnes pre agentúru SITA po rokovaní Rady KDH v Poprade, Slovensko potrebuje zmenu smerovania, pretože Smer-SD sa prejavuje silným ťahom za koncentráciou moci, ktorá vylučuje alebo neprijíma účinnú kontrolu. „Takto sa postavili k verejnému obstarávaniu, NKÚ a generálnej prokuratúre. Tam, kde nemôžu zmeniť daný stav, prejavujú aroganciu. Aktuálnym príkladom je vzťah vlády k ombudsmanke, keď jej vláda neumožnila prehovoriť na rokovaní,“ konštatoval. Vláda Smeru-SD podľa Figeľa nevie riešiť nezamestnanosť, nechce riešiť korupciu. Upozornil, že konsolidácia verejných financií je mínusová a jej výsledkom je rekordné zadlženie Slovenska. „V tejto situácii chce Fico odísť do prezident paláca. Slovensko potrebuje zmenu počnúc prezidentskými voľbami. Fico ako prezident, to je negatívny scenár pre ústavnosť, demokraciu a kultúru v krajine. KDH ponúka spoločného kandidáta,“ zdôraznil.

Polčas politického volebného obdobia podľa Figeľa potvrdzuje, že bez aktívnej účasti KDH sa alternatíva k vláde jednej strany nevytvorí, aj preto KDH organizuje spoluprácu hodnotovo blízkych strán. „Som presvedčený, že rok 2014 môže znamenať pozitívnu zmenu, ktorú krajina potrebuje. Prvý polčas potvrdil, že nikto nemá väčší potenciál, ale ten nestačí na uspokojenie KDH a zmenu na Slovensku,“ uviedol.

Rada KDH dnes schválila kandidačnú listinu do eurovolieb. „Ambíciou KDH je nielen udržať si súčasné postavenie dvoch europoslancov, ale získať viac. Je to možné,“ uviedol. Rada v Poprade tiež podporila tému a nové prístupy v oblasti cestovného ruchu, osobitne pre región a Vysoké Tatry. Cestovný ruch môže byť podľa neho nástrojom podpory zamestnanosti a modernizácie. „Cestovný ruch si zaslúži väčšiu pozornosť, preto KDH navrhuje napríklad niektoré opatrenia, ako je novela zákona o dani z príjmu, kde chceme zrušiť daňovú povinnosť pre podnikateľov, ktorí ponúkajú ubytovanie do päť lôžok. Chceme pre ubytovateľom znížiť DPH na desať percent. Cestovný ruch je podcenenou sférou,“ konštatoval s tým, že redukcia DPH by mohla vygenerovať viac ako 40 000 pracovných miest. KDH je tiež pripravené podporiť samostatný zákon o Vysokých Tatrách.

KDH povedie do májových eurovolieb súčasná europoslankyňa Anna Záborská. Dnes o tom rozhodli členovia Rady KDH v Poprade, ktorá rozhoduje o zostavení kandidačnej listiny do eurovolieb. Dvojkou na kandidačnej listine bude Miroslav Mikolášik, ktorý je rovnako ako Záborská aj v súčasnosti poslancom Európskeho parlamentu. Z tretieho miesta bude kandidovať podpredseda hnutia Ján Hudacký. Zo štvrtého miesta bude kandidovať Andreja Klapica z Piešťan, ktorého na kandidátku navrhla Trnavská krajská rada KDH. Z piateho miesta sa pokúsi do EP prebojovať katolícky aktivista Martin Dilong. Na šiestom mieste je nominant Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Radovan Gondžúr.
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies