Figeľ: Referendum nie je prieskum, ale nástroj demokracie

NETKY.SK • 14 December 2014, 09:57 • 2 min
Figeľ:  Referendum nie je prieskum, ale nástroj demokracie

BRATISLAVA - Referendum nie je podľa predsedu KDH Jána Figeľa „prieskum verejnej mienky“, ale najvyšší nástroj priamej demokracie, preto bude dôležité.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, stále častejšie sa u nás a vo svete spochybňuje chápanie a oslabuje význam manželstva, rodiny a základných ľudských práv. „Preto bude referendum dôležité nielen vo vnútroštátnom, ale aj v medzinárodnom kontexte,“ zdôraznil s tým, že podpora manželstva ako zväzku muža a ženy, právo dieťaťa na otca a matku a prednostná zodpovednosť rodičov za výchovu svojich detí sú trvalou súčasťou úsilia a programu KDH.

 

Na základe občianskej petície s vyše 400 tisíc podpismi a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku sa 7. februára 2015 uskutoční referendum o záležitostiach týkajúcich sa ochrany práv rodiny. „KDH považuje referendum za zmysluplné a aktívne podporuje túto občiansku iniciatívu. Hnutie oceňuje úsilie Petičného výboru a mnohých dobrovoľníkov, ktorí aktívne prispievajú k tomu, aby táto občianska iniciatíva bola úspešná,“ uviedol Figeľ. Hnutie v sobotu vyzvalo svojich členov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle, ktorým na ochrane a podpore manželstva a rodiny záleží, aby sa na referende zúčastnili a aby vo svojom prostredí povzbudzovali občanov k účasti. Zároveň pre dobro spoločnosti, v súlade s osvedčenými hodnotami a programom KDH, odporučilo hlasovať kladne pri všetkých troch otázkach.

 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roka. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies