Figeľ: Referendum môže dostať rodinu do centra záujmu spoločnosti

NETKY.SK • 4 Január 2015, 12:51 • 2 min
Figeľ: Referendum môže dostať rodinu do centra záujmu spoločnosti

BRATISLAVA - Februárové referendum (7.2.2015) môže dostať rodinu do centra záujmu spoločnosti a pomôcť jej postaveniu. Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Kresťanskí demokrati referendum o rodine podporujú, lebo podľa nich svojím spôsobom napomáha chrániť rodinu. "Zároveň ju dostáva do centra spoločnosti. Aby bola vnímaná ako dôležitá, bola podporovaná a aby sa jej darilo plniť jej funkcie," vysvetlil v rozhovore pre TASR Figeľ. Dodal, že ak bude rodina dôležitá len na Vianoce, tak jej veľmi nepomôžeme.
      

KDH chce napomôcť tomu, aby bolo referendum úspešné. Aby bol plebiscit platný, muselo by sa na ňom zúčastniť najmenej 50 percent všetkých oprávnených voličov. Figeľ si uvedomuje, že ak by aj bolo referendum úspešné, jeho výsledky sa do zákonov dostať nemusia. Definitívne slovo pri schvaľovaní zákonov má totiž Národná rada SR.
      

Ak by teda aj ľudia boli napríklad za to, aby si homosexuálne páry nemohli adoptovať deti, o zákone, ktorý by to riešil, rozhodne parlament. Poslancov pritom nemôže nikto donútiť, aby za akékoľvek opatrenie hlasovali.
      

"Parlament nemá priamu povinnosť vzhľadom na jeho obsah. Ale zodpovednosť káže rešpektovať výsledky platného referenda, ktoré sú publikované ako zákon," uviedol Figeľ. Šéf KDH sa na referende zúčastní, jeho hnutie odporúča ľuďom hlasovať na všetky otázky kladne.
      

Hlasovať pôjde aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Inštrukcie voličom však nechce dávať. "Každý nech sa rozhodne, ako to cíti. Ja som kresťan a z toho vyplýva, ako budem hlasovať," povedal pre TASR Bugár.
      

Referendum sa uskutoční 7. februára 2015, vyhlásil ho prezident SR Andrej Kiska. Jeho vypísanie žiadala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí.
      

V referende sa budú ľudia vyjadrovať k otázkam - či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako sú sexuálne správanie alebo eutanázia.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona