Figeľ: Prijatie sýrskych kresťanov bolo silné gesto,veď aj Kristus bol utečenec

NETKY.SK • 23 December 2015, 18:50 • 2 min
Figeľ: Prijatie sýrskych kresťanov bolo silné gesto,veď aj Kristus bol utečenec

BRATISLAVA – Viac ako migranti, ktorí si kúpili služby prevádzačov a sú v Európe, potrebujú pomoc tí, ktorí ostali v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Zvlášť ohrození sú kresťania. "Prijatie sýrskych kresťanov na slovenskom území je silným gestom nielen pre to, že aj Kristus bol v istom období svojho života utečencom prenasledovaným Herodesom," povedal v predvianočnej diskusii na TABLET.TV predseda KDH Ján Figeľ.

 

"Islamský štát je dnes globálnou hrozbou, je postavený na náboženskom fanatizme, militantnom islame," poznamenal Figeľ, ktorý o situácii kresťanov v Sýrii a Iraku diskutoval aj s patriarchom z Damasku.

 

Téma migrantov dominovala aj na poslednom tohtoročnom summite Európskej ľudovej strany (EPP) 17. decembra v Bruseli. "Považujem tento jesenný čas za zlomový. Európska únia evidentne migračnú krízu nezvládala, alebo ak reagovala, tak pomaly a slabo. Teraz je moment politického odhodlania a zhody dosť výrazný," upozornil predseda KDH.

 

Summit podporil návrh Európskej komisie na vytvorenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže s právomocou zasahovať pri zlyhaní ochrany na vonkajších hraniciach EÚ.

 

"Pätnásteho decembra predložila Európska komisia návrh, ktorý je vážny, skôr neobvyklý, ale je reakciou na situáciu a má šancu byť účinným nástrojom. Ak sa dohodneme a takýto nástroj sa etabluje, nahradí po piatich rokoch agentúru pre vonkajšie hranice Frontex," povedal Figeľ.

 

Na poznámku českého prezidenta Miloša Zemana, podľa ktorého má Frontex spolu šesť lodí a z toho päť je v oprave, Figeľ reagoval, že Zeman vie mať dobré bonmoty. "Frontex je na tom viditeľne lepšie. Ale nestačí. Potrebujeme revitalizáciu alebo redizajn Schengenu, napríklad po vzore euroskupiny alebo eurozóny," dodal Figeľ.

 

"Európska únia je najväčší obchodný a ekonomický útvar na svete, ale bezpečnostne je to trpaslík," zopakoval svoj starší argument líder kresťanských demokratov. Myšlienka o európskej hraničnej a pobrežnej stráži bola podľa neho pod iným názvom na stole už v roku 2002, vtedy ju odmietli Francúzi a Nemci. "Teraz tieto, ale aj ostatné krajiny reagujú skôr pozitívne," povedal.

 

Na otázku, či na summite výrazne zaznievala téma prerozdeľovacieho mechanizmu, odpovedal Figeľ negatívne. "Myšlienka trvalého prerozdeľovacieho mechanizmu ostala v úzadí, lebo je evidentné, že stredná a východná Európa odmietala kvóty a o to viac bude odmietať trvalý mechanizmus. Ale netreba len hovoriť, že kvóty nie, ale čo potom áno," upozornil.

 

Figeľ na summite hovoril aj s bývalým slovinským premiérom Janezom Janšom o víkendovom referende proti zákonu legalizujúcemu zväzky homosexuálov. Predseda KDH v slovinských médiách referendum podporil.

 

Slovinci napokon v referende homosexuálne manželstvá odmietli, dosiahnutá volebná účasť okolo 36 percent v tomto štáte na platnosť plebiscitu stačí.

"Referendum ako nástroj priamej demokracie má v rôznych štátoch rôzne nastavenia. Slovinské referendum je pozitívnym príkladom," tvrdí Figeľ. "Bolo vyvolané po marcovom schválení novely zákona o rodine. Ľavicovo–liberálna väčšina schválila novelu, ktorou odstránila zo zákona o rodine rody. Namiesto 'dospelý muž a dospelá žena majú právo na uzavretie manželstva', sa spomínali iba 'osoby'. Slovinsko rozhodovalo o sebe aj istom priestore hodnôt v únii," poznamenal predseda KDH.

 

Pripomenul, že v roku 2014 na Slovensku získala v parlamente 102 hlasov novela ústavy, ktorá postuluje, že manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. "Treba si pamätať naše korene, súvisí to aj s Vianocami. Predstavte si obraz Vianoc, kde by pri dieťati stáli dvaja muži," upozornil.

 

Na margo kandidačnej listiny KDH povedal, že bola budovaná zdola, na základe rozhodnutí regiónov. "Ja ako predseda nemám jedno – jediné voľné miesto, kolónku, ktorú by som určil. Ak niekoho navrhnem, musím presvedčiť väčšinu celoslovenskej Rady KDH. Zostavenie našej kandidátky bol výrazne demokratický proces. Podarila sa kombinácia skúsenosti a novosti, mladosti," povedal Figeľ.

 

Dodal, že v prvej dvadsiatke je desať nových mien, ktoré doteraz nepôsobili v parlamente. "Zároveň sú na kandidátke mnohé nové mená alebo nečlenovia hnutia. Kresťanskí aktivisti ako Maroš Čaučík, Marek Michalčík, Tomáš Kováčik. Ženy, ktoré sa venujú agende detí, mládeže a rodiny, Eva Grey, Renáta Ocílková, Nataša Žembová. Vozičkár Jano Miho, rómsky pedagóg Ivan Rác. Ekonomický tím, počnúc menami Belinský, Hudacký, Moravčík, ale aj Vlado Sirotka. Silne sme stavili na ekonomiku, podporu malých podnikateľov a živnostníkov," tvrdí Figeľ.

 

Hnutie podľa neho reflektovalo aj na potrebu spájania konzervatívnych síl. "Na jubilejnom sneme vo februári sme prijali stratégiu KDH Plus. Je to pozvanie pre tých, ktorí k nám majú hodnotovo a programovo blízko. Na tejto báze sme ponúkli spoluprácu. Prišiel k nám na národnej úrovni Alojz Hlina s Jožom Mikušom, v europarlamente Ivan Štefanec, prišli regionálni aj miestni poslanci," uzavrel Figeľ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona