Figeľ: Prezidentom bude ten, kto spojí viac voličov

NETKY.SK • 27 December 2013, 16:03 • 2 min
Figeľ: Prezidentom bude ten, kto spojí viac voličov

BRATISLAVA - Prezidentom Slovenskej republiky sa v marci 2014 stane ten kandidát, ktorý dokáže spojiť viac voličov.

slovakia

left justify in out

"Pavol Hrušovský tento potenciál, túto schopnosť a už aj viditeľný predpoklad reprezentuje. Je spoločným kandidátom stredopravých strán," povedal v rozhovore pre TASR predseda KDH Ján Figeľ.
"Pravicových kandidátov je pluralita, to nemusí byť slabosť sama osebe. Ale prvé kolo volieb bude z tohto pohľadu primárkami. Jediným spomedzi známych kandidátov, ktorý spája, má podporu troch parlamentných klubov, je Pavol Hrušovský," dodal Figeľ na margo kresťanskodemokratického kandidáta, ktorého okrem KDH podporuje aj Most-Híd a SDKÚ-DS.
Skutočnosť, že ľavica má len jedného silného kandidáta, predsedu Smeru-SD Roberta Fica, za jej výhodu nepovažuje. "Neviem, či je to sila alebo slabosť ľavice. Som presvedčený, že je to skôr slabosť. Zdanlivá sila, ale zároveň aj nervozita, neistota, odkazy o tom, že aj keby Smer-SD v prezidentských voľbách nevyhral, ide ďalej do parlamentných volieb v roku 2016," povedal Figeľ.
"Pavol Hrušovský je kandidát na dobrého prezidenta. Prezidenta, ktorý ctí ústavu, aby garantoval stabilitu a funkčnosť ústavných orgánov. To je jeho prvá a primárna zodpovednosť," zdôraznil líder kresťanských demokratov. "Mali sme prezidenta, ktorý dva roky nedbal o to, či Slovensko bude mať ústavne platne zvoleného generálneho prokurátora. Ktorý zablokoval ústavný súd, aby vôbec nemohol rozhodovať o tom, či mal, alebo nemal byť vymenovaný doktor Čentéš," dodal. 
Predseda KDH zdôraznil, že Pavol Hrušovský je skúsený politik. "Je to človek, ktorého stopu a výkon môže verejnosť vnímať ako prínos pre stabilitu, politickú kultúru a riešenie kríz. Či už to bolo v období, keď bol na čele parlamentu Jozef Migaš, alebo po Richardovi Sulíkovi, keď bolo treba stabilizovať pomery a doviesť Slovensko k pokojným a demokratickým predčasným voľbám 2012," zdôraznil Figeľ.
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil prezidentské voľby 19. decembra. Na kandidatúru je potrebných 15.000 podpisov občanov, alebo pätnástich poslancov parlamentu. 

Kandidatúru už ohlásil premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, za ktorým stojí 83-členný poslanecký klub, ako aj Pavol Hrušovský s podporou trojice parlamentných strán. Potrebných 15.000 podpisov už má vyzbieraných zakladateľ KDH, dnes občiansky kandidát Ján Čarnogurský, nezaradený poslanec Radoslav Procházka, Peter Osuský (SaS), aj podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.
Kandidovať chce aj dvojnásobný slovenský exminister Milan Kňažko a bývalý zákonodarca za SMK Gyula Bárdos. Občianskym kandidátom chce byť aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer a 58-ročný fotograf a prevádzkovateľ kaviarne v Bratislave Andrej Palacko.

Prvé kolo prezidentských volieb bude na Slovensku 15. marca 2014. Ak v ňom ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, 29. marca 2014 sa uskutoční druhé kolo s dvoma najúspešnejšími kandidátmi z prvého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies