Figeľ: Prezident v prípade Čentéšovej sťažnosti účelovo zneužíva právo

NETKY.SK • 10 Október 2013, 13:28 • 2 min
Figeľ: Prezident v prípade Čentéšovej sťažnosti účelovo zneužíva právo

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič sa rozhodol pokračovať v účelovom uplatňovaní námietok predpojatosti konajúcich sudcov Ústavného súdu SR.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes predseda KDH Ján Figeľ v súvislosti s prezidentovou námietkou voči sudcom senátu ÚS, ktorí mali rozhodovať o ústavnej sťažnosti Jozefa Čentéša na nečinnosť prezidenta SR pri jeho nevymenovaní za generálneho prokurátora SR. Podľa Figeľa ide zo strany Gašparoviča o účelové, nedemokratické zneužívanie práva. "Ide o konanie nedôstojné a nehodné postu prezidenta SR," uviedol Figeľ. Dodal, že KDH považuje Gašparovičov postup za ďalší prejav neúcty k princípom právneho štátu, k sťažovateľovi Jozefovi Čentéšovi, k sudcom ÚS SR a tým aj k občanom našej krajiny, ktorým štátna moc má zodpovedne slúžiť.

Hovorkyňa ÚS Anna Pančurová v utorok (8. 10.) informovala, že verejné pojednávanie III. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša na nečinnosť prezidenta republiky pri jeho vymenovaní na funkciu generálneho prokurátora sa v plánovanom termíne vo štvrtok 10. októbra neuskutoční. Dôvodom odročenia bolo podanie námietky zaujatosti voči sudcom III. senátu Jurajovi Horváthovi, Sergejovi Kohútovi a Rudolfovi Tkáčikovi od prezidenta SR Ivana Gašparoviča. ÚS námietku dostal v pondelok 7. októbra.

Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača hlava štátu v pondelok 7. októbra nepodala žiadnu novú námietku, iba doplnila svoju pôvodnú. "Dôvodom odročenia pojednávania je podľa našich informácií ochorenie jedného zo sudcov senátu," priblížil pre TASR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies