Figeľ pozval strany na rokovanie o ochrane manželstva

NETKY.SK • 15 September 2013, 11:44 • 2 min
Figeľ pozval strany na rokovanie o ochrane manželstva

BRATISLAVA - KDH chce iniciovať diskusiu o prijatí ústavného zákona o ochrane manželstva.

slovakia

left justify in out

Predseda KDH Ján Figeľ pozval listom predsedov parlamentných strán na rokovanie o návrhu ústavného zákona o ochrane manželstva. Spolu s predsedami strán pozýva aj predsedov poslaneckých klubov. Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, na rokovaní chce KDH predstaviť konkrétny návrh, rokovať o jeho obsahu a konečnej podobe. „V posledných rokoch čelí manželstvo novým politickým a ideologickým tlakom na zmenu definície manželstva, alebo jeho výlučného postavenia. KDH chce preto posilniť právnu ochranu manželstva vo forme ústavného zákona,“ povedal. Podľa KDH by sa takýto návrh mal týkať definície a jedinečnosti manželstva ako zväzku muža a ženy a obhajoby týchto princípov v rámci medzinárodného práva.

KDH chce iniciovať diskusiu o prijatí ústavného zákona o ochrane manželstva. „Sme presvedčení, že NR SR je pôdou, kde by sa mala ukotviť ústavná ochrana tejto inštitúcie. Verím, že nájdeme zhodu s ostatnými stranami,“ povedal cez týždeň predseda KDH Ján Figeľ.  

Návrh ústavného zákona o ochrane manželstva však KDH už raz do parlamentu predložilo. Stalo sa tak po odchode kresťanských demokratov z vlády vo februári 2006. Zákon vtedy tvorili štyri články, ktoré definovali manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy. Zákon zakazoval uzavrieť akýkoľvek iný zväzok spôsobom, ktorým sa podľa slovenských zákonov uzatvára manželstvo a priznať mu rovnakú ochranu. Politikov návrh KDH mal zaväzovať, aby pri dohadovaní medzinárodných zmlúv alebo pri vystupovaní v zahraničí manželstvo chránili. Ochrana manželstva sa mala premietnuť aj do daňových, dôchodkových a sociálnych zákonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies