Figeľ požiadal Ukrajinu o prehodnotenie zrušenia konzulátu v Prešove

NETKY.SK • 27 Október 2014, 12:46 • 2 min
Figeľ požiadal Ukrajinu o prehodnotenie zrušenia konzulátu v Prešove

BRATISLAVA - Podpredseda NR SR Ján Figeľ listom požiadal ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina o zachovanie ukrajinského konzulátu v Prešove.

slovakia

left justify in out

Ukrajina sa rozhodla zrušiť svoj konzulát v Prešove do konca novembra. Figeľ ministra upozornil, že generálny konzulát plní okrem enormného množstva konzulárnej práce v konzulárnom obvode najfrekventovanejšieho pohybu občanov Ukrajiny na Slovensku aj nezastupiteľné politické a kultúrne poslanie v regióne s početnou ukrajinskou menšinou, ktorá si vďaka jeho činnosti, predovšetkým v oblasti kultúry a školstva, udržiava svoju identitu.

 

„Generálny konzulát vykonával a vykonáva veľmi záslužnú prácu pri rozvoji cezhraničnej spolupráce samosprávnych krajov východného Slovenska a západnej Ukrajiny ako dôležitého integračného nástroja,“ povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA. Mnohé aktivity podľa neho organizuje práve generálny konzulát v Prešove pre dobro dvojstrannej spolupráce. „Je veľa argumentov v prospech jeho zachovania. Tým je jeho strategické postavenie v ukrajinsko – slovenských vzťahoch, ktoré nemožno ani pri najlepšej vôli zabezpečiť len prostredníctvom Veľvyslanectva Ukrajiny v Bratislave. Týka sa to predovšetkým potrieb ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku a cezhraničnej ukrajinsko – slovenskej spolupráce,“ zdôraznil Figeľ.

 

Predseda KDH si uvedomuje, že vláda v Kyjeve musí v tomto období hľadať a prijímať úsporné opatrenia. „Som však zároveň presvedčený, že takéto rozhodnutia musia ísť ruka v ruke so strategickými záujmami Ukrajiny. Slovensko chce napomáhať týmto zámerom všade tam, kde je to v zhode s našou susedskou, európskou a zahraničnou politikou. Aj preto Slovenská republika ako prvá spomedzi Visegrádskych krajín ratifikovala Dohodu o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou. Chceme na toto rozhodnutie nadviazať aj efektívnou a rastúcou vzájomne prospešnou spoluprácou,“ povedal Figeľ. Preto požiadal o opätovné posúdenie rozhodnutia o zrušení generálneho konzulátu v Prešove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies