Figeľ: Počiatek by mal vysvetliť železničný tender alebo odstúpiť

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 15:44 • 2 min
Figeľ: Počiatek by mal vysvetliť železničný tender alebo odstúpiť

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) urobil podľa bývalého šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) rozhodnutie, vďaka ktorému hrozí Slovensku blamáž. Reagoval tak na najnovšiu situáciu pri súťaži na modernizáciu železničnej trate zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú.

slovakia

left justify in out

"Buď minister Počiatek preukázateľne vysvetlí a obháji svoje konanie, alebo by ho mal Robert Fico odvolať," vyhlásil Figeľ. Ak tak neurobí, potvrdí tým podľa neho, že sa všetko dialo pod ochranným rúškom Úradu vlády SR, tak ako elektronické mýto a PPP projekty.

Podľa dnešných informácií z médií, rozhodol Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nanovo prehodnotiť tender na úpravu trate medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou. Štátne Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spadajú pod ministerstvo dopravy, však už podpísali zmluvu s konzorciom vedeným firmou TSS Grade. Na úseku už aj prebiehajú práce. Spoločnosť TSS Grade ponúkla v tendri druhú najlacnejšiu cenu vo výške 245 miliónov eur. Najlacnejšie ponuku predložila spoločnosť Skanska, ktorá sa voči tomuto rozhodnutiu odvolala na ÚVO.

"Na základe rozhodnutia ÚVO totiž podľa právnych analýz Slovensko môže platiť spoločnosti Skanska náhradu za škodu, ktorú jej ŽSR svojím rozhodnutím spôsobili," opísal Figeľ. Alebo bude musieť Slovensko podľa neho zaplatiť TSS Grade zmluvnú pokutu za odstúpenie od zmluvy.

"Tak či onak, najväčší trest, ktorý hrozí, je nepreplatenie tohto dôležitého projektu zo strany Európskej komisie za obstarávací neporiadok, ktorý minister zaviedol na železniciach," dodal Figeľ. O to je vec podľa neho vážnejšia, že to konštatuje ÚVO, ktorého šéfka je nominantka Ficovej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies