Figeľ: Ozbrojený zásah v Sýrii môže situáciu ešte zhoršiť

NETKY.SK • 29 August 2013, 09:29 • 2 min
Figeľ: Ozbrojený zásah v Sýrii môže situáciu ešte zhoršiť

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati sú vážne znepokojení ohlásenými krokmi USA a ďalších krajín, ktoré zvažujú vojenskú intervenciu voči Sýrii bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ dôjde k ozbrojenému zásahu voči Sýrii zvonku bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, bude to znamenať porušenie medzinárodného práva a nepomôže to stabilite a bezpečnosti v citlivom a nepokojnom regióne. Dôsledky intervencie bez výraznej podpory obyvateľstva a následný vývoj môžu byť pre stabilitu a bezpečnosť v Sýrii a v regióne dokonca horšie, než súčasný stav," tvrdí predseda KDH Ján Figeľ v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca KDH Matej Kováč.

KDH odmieta násilie režimu prezidenta Bašára Asada ako aj násilie moslimských povstalcov. Nepovažuje však za správne riešenie jednostranne zasiahnuť ozbrojenou silou a pomôcť tak niektorej strane konfliktu. "Ako dokazuje bolestná skúsenosť z irackej vojny, ktorá začala v roku 2003, jednostranné riešenia bez mandátu OSN neprinášajú jednoduché vyriešenie situácie. Obávame sa, že vývoj v prípade intervencie v Sýrii môže byť ešte zložitejší," myslí si Figeľ. 

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku na sýrske ciele. Na sýrskom území sa však nachádzajú experti OSN, ktorí hľadajú dôkazy o údajnom minulotýždňovom použití chemických zbraní. Útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies