Figeľ: Opätovne predložím do parlamentu protikorupčný zákon

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 13:12 • 2 min
Figeľ: Opätovne predložím do parlamentu protikorupčný zákon

KOŠICE - Korupcia je rakovinou spoločnosti a inštitúcií. Na tlačovej konferencii v Košiciach to dnes vyhlásil predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ prvá oficiálne správa Európskej komisie o stave korupcie hovorí, že Slovensko sa ocitlo nad európskym priemerom," uviedol. Doplnil tiež, že v najhoršom svetle je vnímaný stav v súdnictve, prokuratúre a polícii, ale tiež v školstve a zdravotníctve.
     

"Jedným z riešení je poskytnutie väčšej právnej ochrany, pomoci, ba motivácie ľudí, ktorí majú odvahu a statočnosť boriť sa so zvlášť závažnou kriminalitou," dodal Figeľ. Poukázal zároveň na to, že vláda Smeru nepriniesla za dva roky žiadne nové systémové opatrenia. "Sľuby sa sľubujú a korupčníci sa radujú," povedal predseda KDH s tým, že šanca na prijatie takéhoto zákona tu bola vlani na jeseň, ale poslanci strany Smer-SD v treťom čítaní v priebehu minúty zmenili názor a zákon, ktorý predkladal, neprešiel.
     

"Po uplynutí lehoty z rokovacieho poriadku som sa rozhodol tento týždeň znovu predložiť zákon, ktorý vychádza z minuloročného procesu diskusií vo výboroch a rokovaniach parlamentu. Jeho základ je návrh na vymedzenie základných pojmov a nástrojov pre ochranu tých, ktorí majú odvahu ohlásiť korupciu alebo spolupracovať pri jej potieraní," oznámil Figeľ. Spresnil, že by malo ísť o zvlášť závažnú trestnú činnosť, ktorej ekonomický rozmer presahuje výšku 26.600 eur, ktorá sa dotýka štátu, štátneho rozpočtu, štátnych firiem, ale aj vyšších územných celkov, obcí a miest. 
     

"Zákon postuluje podmienky, za akých môže dotyčná osoba získať status chránenej osoby a zároveň ako jej môže štát poskytnúť právnu pomoc a tiež za akých podmienok je možné odmeniť takúto osobu," vysvetlil Figeľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies