Figeľ odstupuje z predsedníckej funkcie KDH

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 15:06 • 2 min
Figeľ odstupuje z predsedníckej funkcie KDH

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ sa vzdáva funkcie lídra hnutia.

slovakia

left justify in out

 Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že sa tak rozhodol už v nedeľu (6.3.) po parlamentných voľbách. O tomto kroku informoval Figeľ v pondelok (14.3.) večer už aj predsedníctvo strany. Zároveň na ňom až do snemu poveril predsedníckymi povinnosťami podpredsedu hnutia Pavla Zajaca. Ten odporúča predsedníctvo zvolať na 11. júna.

 

"Samotné rozhodnutie som vykonal po zvážení v nedeľu večer po voľbách, ale keďže nie som za politiku gest, ale zodpovedného konania, považoval som za potrebné a rozumné konzultovať ďalší postoj s kolegami, členmi predsedníctva a zároveň zabezpečiť funkčnosť a ďalšie kroky tak, aby to hnutiu pomáhalo, nie aby ho dostávalo do nestability alebo do ďalších problémov," uviedol Figeľ. Pripomenul, že už pred voľbami avizoval, že ak KDH nebude rásť, viesť ho nebude.

 

Figeľ vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí. Prvé z nich by mohli padnúť na sobotnej (19.3.) Rade KDH. Figeľ verí, že nastavenie ďalšieho vývoja bude konštruktívne a povedie k príprave snemu. "Hnutie to potrebuje, to nie je len o jednej osobe, to nie je len o jednom predsedovi, to je o celom hnutí a o záujme Slovenska." To podľa neho potrebuje moderných kresťanských demokratov.

 

Zvolenie nového šéfa KDH má byť teraz výzvou pre avizovaný snem. Podľa Figeľa sú v strane ľudia, ktorí by sa mohli stať predsedami. Jedným z nich má byť napríklad levočský primátor Milan Majerský. "KDH potrebuje zmenu vnímania, ale kontinuitu hodnôt. Zmena predsedu a zmena vedenia je len začiatkom, nie koncom takéhoto procesu, chcem robiť všetko pre to, aby som tomu napomáhal," povedal. Verí, že KDH sa podarí vrátiť do parlamentu v najbližších parlamentných voľbách, aj keby boli predčasné.

 

KDH dosiahlo v parlamentných voľbách výsledok 4,94 percenta a po prvý raz v histórii sa nedostalo do parlamentu. Deň po voľbách Figeľ povedal, že on aj celé predsedníctvo je pripravené vyvodiť z volebného výsledku hnutia politickú zodpovednosť. "Po sobote (5.3.) KDH nebude v Národnej rade SR. Je to prvýkrát v jeho histórii a aj preto to považujeme za výrazný neúspech, je to historický fakt. Chceme ponúknuť svoje funkcie na Rade KDH i na Sneme KDH. Rada bude 19. marca, aby hnutie nabralo novú vitalitu," avizoval vtedy Figeľ.

 

Na otázku, ako si vysvetľuje dôvody volebného neúspechu, Figeľ odvetil, že je to celá séria zrejmých dôvodov. "My sa tomu chceme venovať na rokovaní Rady KDH aj analýze, ktorú pripravíme," podotkol. Podľa jeho slov je zrejmé, že voliči KDH prešli do nových či doterajších politických zoskupení. "Nedokázali sme osloviť tých, na ktorých nám záleží," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona