Figeľ: Odloží si fľašu pre prípad, keď KDH bude silnejšie ako Smer

NETKY.SK • 2 Január 2014, 10:13 • 2 min
Figeľ: Odloží si fľašu pre prípad, keď KDH bude silnejšie ako Smer

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ chce tento rok odložiť fľašu pre scenár, že KDH raz bude silnejšie ako Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Kedysi zakladateľ KDH Ján Čarnogurský stavil fľašu proti Vladimírovi Mečiarovi, že KDH bude raz silnejšie ako HZDS. „Môžeme odložiť fľašu, ktorá dočká podobného scenára preto, lebo Smer sa ukazuje ako strana, ktorá nie je štandardná, ktorá je výrazne závislá na svojom vodcovi. A to, čo je dnes jej silou alebo kotvou, sa môže ukázať ako výrazná slabina Predpokladám, že si to niektorí v Smere uvedomujú,“ povedal Figeľ v rozhovore pre agentúru SITA. Otázka podľa neho znie, či vedia s tým niečo konkrétne a korektné urobiť. „Z dlhodobého pohľadu Slovensko potrebuje čitateľné, predvídateľné, programovo a hodnotovo orientované politické prúdy a strany, resp. nositeľov tohto presvedčenia,“ konštatoval.

Figeľ pripomenul, že Smer-SD mal byť najprv tretia cesta, neskôr sa integroval s ľavicou. Preto sa Smeru podľa neho darilo zbierať najprv všetko dookola malé, drobné, ľavé, ľavicové. „Nakoniec je z toho sociálna demokracia, ale dovolím si úspešne pochybovať o tom, že by to bola typická sociálnodemokratická strana,“ povedal s tým, že Slovensko celé je v istej forme prechodu od minulosti, ktorá reprezentovala neslobodu, vládu jednej strany, kolektivizmus, centrálne riadenie štátu a ekonomiky k naozaj fungujúcej pluralitnej spoločnosti, ktorá sa opiera o slobodu v podnikaní, v myslení, ale aj o usporiadanú slobodu. „Kresťanská demokracia je prúd, ktorý súvisí s našimi dejinami, ale aj s našou budúcnosťou a s európskou prosperitou,“ uviedol. Podľa neho je sociálna demokracia nevyprofilovaný priestor, ktorý predtým bol veľmi drobný, chabý, teraz je mohutným monolitom. „Ale akým bude, ak tam nebude Robert Fico, vie niekto odpovedať? Bude to polovičný Smer, budú to tri Smery alebo ako? Táto spersonifikovaná politika nie je dobrá, pretože všetko ide cez ľudí, ale všetko prežíva cez inštitúcie. Ak človek odíde, lebo každý z nás odíde, čo zostáva, čo zostane?“ vyhlásil Figeľ. 

Podľa Figeľa v parlamente boli všelijaké výklady skratky SD. „Napríklad sociálna demagógia, nielen sociálna demokracia. Kde sú tie istoty? Čo je sociálne na tom, keď rodičia zadlžujú deti a čo je sociálne na tom, keď štát zadlžuje nasledujúce vlády a generácie, kde je tam zodpovednosť? A kde je zodpovednosť a vôbec perspektíva sociálnej politiky, ak tak evidentne upadá školstvo, ako sa to teraz deje? Že nie sú učebnice a ak sú učebnice, tak skôr inšpirované z Hollywoodu. Priestor dostávajú skôr hollywoodski škriatkovia, než slovenskí autentickí autori, ktorých naša literatúra má množstvo,“ povedal šéf KDH. 

Robert Fico podľa Figeľa vytvoril na jednej strane obrovské očakávania, lebo ľudia chcú istoty, a na druhej sme sa zakrátko dostali do situácie, kde evidujeme vysokú nezamestnanosť, že máme utlmený hospodársky rast, že Slovensko reprezentuje najvyšší štátny dlh v našich dejinách. „To nie je ani sociálne, ani zdravé, ani zodpovedné z hľadiska financií, z hľadiska ekonomiky alebo etiky. Takže veľmi veľa otázok stojí pred tou skratkou SD, ktorá koncentruje toľko moci ako nikdy. Nielen vládu, nielen väčšinu parlamentu, ale aj verejné obstarávanie, kontrolu hospodárenia a do veľkej miery aj vplyv na kontrolu zákonnosti. A teraz by líder strany a vlády sám chcel odísť od sľubov v polčase mandátu a prevziať aj moc najvyššiu, prezidentskú. Túto stranu a vládu môže prekonať len politická a občianska alternatíva opierajúca sa o zodpovednú spoluprácu,“ dodal Figeľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies