Figeľ: Novela Obchodného zákonníka je výsledok chaosu

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 18:42 • 2 min
Figeľ: Novela Obchodného zákonníka je výsledok chaosu

BRATISLAVA - Konečný návrh novely Obchodného zákonníka, ktorý predložila vláda do parlamentu, je výsledok chaotického, marketingového prístupu vlády Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na tlačovej besede viacerých opozičných predstaviteľov predseda strany KDH Ján Figeľ. Podľa neho vláda narýchlo a na poslednú chvíľu prijíma rozhodnutia.

 

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic zároveň predstavil opozičný pozmeňovací návrh. “Nie je zo strany vlády celkom fér, aby vyplatila záväzky Váhostavu voči malým a stredným podnikateľom z peňazí nás všetkých a Váhostav nechala v princípe v neporušenej podobe,“ upozornil Lipšic. Podstatou pozmeňujúceho návrhu je podľa predsedu strany NOVA, že v prípade reštrukturalizácie, keď firma nie je v predĺžení, má vyšší majetok ako záväzky, by musela všetkých veriteľov uspokojiť v plnej výške 100 percent. “Ak v prvom roku uspokojí firma veriteľov vo výške napríklad 50 percent, čo môže byť prípad Váhostavu, tak v tej ďalšej časti si veritelia budú kapitalizovať pohľadávky a môžu získať kontrolu nad firmou,“ vysvetlil Lipšic. 

 

Ako doplnila poslankyňa Jana Kiššová (SaS), pozmeňujúci návrh obsahuje aj opatrenie, aby dodávateľ spoločnosti, ktorá sa dostane do reštrukturalizácie a neplatí, mohol ukončiť zmluvu a ísť pracovať inam. V súčasnosti to podľa platnej právnej úpravy možné nie je.

 

“Tvrdíme v Slovenskej občianskej koalícii, že od vypuknutia celej kauzy Váhostavu, Širokého dlhy musí zaplatiť Široký,“ uviedol na tlačovej besede strany SKOK poslanec Jozef Kollár. Podľa neho banky majú v súčasnosti vo Váhostave poskytnuté úvery a záruky vo výške 32 miliónov eur. Ako dodal, banky prisľúbili vzdať sa 15 percent pohľadávok. “Koľko je to z 32 miliónov eur, niekde pod päť miliónov eur. Aké sú zisky celého bankového sektora, 500 miliónov eur. Čiže banky sa idú vzdať v porovnaní so ziskom celého bankového sektora približne jedného percenta svojich ziskov,“ vysvetlil Kollár. 

 

Na tlačovú besedu opozičných strán reagovala strana Smer-SD tlačovým vyhlásením, ktoré poskytla Ľubica Končalová z tlačového odboru Smeru-SD. Píše sa v ňom, že "opozícia sa v plnej nahote odhalila a usvedčila z politizácie prípadu Váhostav. Ukázalo sa, že jej nejde o vecné riešenie problému, ktorý sama v minulosti spôsobila. Po tom, čo vláda SR dosiahla dohodu so všetkými zainteresovanými stranami vrátane veriteľov, pozvala na tlačovú besedu niektorých 
ich zástupcov, aby mohla o celej téme opäť len politikárčiť. Jej cieľom nie je nič iné, len komplikovať proces prijatia príslušných zákonov, ktoré majú pomôcť veriteľom." 

 

Premiér Robert Fico po rokovaní ministrov so spoločnosťou Váhostav a jej veriteľmi informoval o definitívnom riešení situácie Váhostavu a o legislatívnych zmenách. “Ideme novelizovať príslušné zákony, ktoré upravujú Obchodný zákonník a ďalšie zákony tak, aby ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 percent po skončení reštrukturalizačného plánu, bude zostatok do výšky 50 percent dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku," priblížil Fico s tým, že časť dlhu nad 50 percent bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo zisku a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba. “Banky potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia pohľadávky zo 100 percent na 85 percent a 15 percent ponúkajú nezabezpečeným veriteľom. Čiže o to sa zvýši miera uspokojenia v reštrukturalizácii,“ povedal Fico. Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 % svojich akcií. “Pripomínam, že tieto akcie nie sú ničím zaťažené a budú použité v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. Ide o tých veriteľov, ktorí majú priamo obchodný styk s Váhostavom,“ poznamenal Fico. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies