Figeľ: Nová voľba GP by bola pošliapaním ústavnosti

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 15:57 • 2 min
Figeľ: Nová voľba GP by bola pošliapaním ústavnosti

BRATISLAVA – Voľba nového generálneho prokurátora pred rozhodnutím ústavného súdu je podľa predsedu KDH Jána Figeľa hrubým porušovaním ústavnosti na Slovensku, pretože proces vymenovania nebol zavŕšený a prebieha. Ako povedal Figeľ dnes na tlačovej besede, kandidát na generálneho prokurátora existuje.

slovakia

left justify in out

„Je ním Jozef Čentéš. Všetky ostatné výklady sú nerešpektovaním ústavného súdu a jeho kompetencie. Na ťahu je ústavný súd. Očakávame jeho kompetentné rozhodnutie,“ povedal, pričom privítal dnešné rozhodnutie ústavného súdu, ktorý predbežným opatrením pozastavil účinnosť novely zákona, ktorou sa snažil Smer-SD vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde po námietkovej vojne v prípade nevymenovaného kandidáta Jozefa Čentéša. „Rozhodnutie ukazuje, že súd neprijíma rozhodnutie, ktoré v priebehu jediného dňa pretlačila jedna politická strana cez vládu a parlament, pretože tento zákon je protiústavný, retroaktívny a porušuje princípy právneho štátu. To znamená pokračovanie v procese na ústavnom súde,“ uviedol.

Podľa Figeľa je nehorázne, že pár hodín po vyhlásení ÚS predseda vládnej strany oznamuje blížiacu sa voľbu nového generálneho prokurátora. „Hovoriť o novej kvalite bez toho, aby si priznal chybu a poukázal na zjavnú protiústavnosť vlastného návrhu pre ústavný súd je kvalitou, ktorá potvrdzuje vládu jednej strany a totalitu väčšiny bez toho, že by to bolo ukotvené v ústave, lebo vláda jednej strany chce uchopiť aj generálnu prokuratúru. Fico chce mať svojho generálneho prokurátora,“ zdôraznil predseda KDH. 

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský sa obáva v dnešnom vyhlásení Fica o blížiacej sa voľbe nového generálneho prokurátora môže dôjsť k ohrozeniu demokratického a ústavného vývoja na Slovensku. „Vo mne to asociuje obavu spred novembra 1989. Obávam sa, že do mozaiky vlády Smeru chýba len ukotvenie vedúcej úlohy Smeru v ústave. Dneškom sa končí parlamentná demokracia ako princíp uplatňovania zastupiteľskej moci v štáte. Nastupuje vláda politického byra strany,“ vyhlásil. Opozícia sa podľa neho nemôže prizerať na takýto vývoj. „Nepripustíme taký ústavný rozklad mocenských štruktúr v štáte. Využijeme všetky ústavné možnosti. Parlament nepatrí Smeru. Je našou povinnosťou chrániť ústavnosť a zákonnosť,“ 

Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál verí, že po dnešnom verdikte ÚS nedôjde k ďalšiemu konaniu vo veciach, ktoré sú na tomto súde podané. Pripomenul, že podľa Mosta-Híd napadnutá novela je protiústavná a vychádza z toho, že Smer nepochopil právo na nestranného sudcu. Podľa neho, kým Ústavný súd SR nevyrieši, či prezident SR neporušil svoje povinnosti nevymenovaním Čentéša, nie je možné otvárať túto tému na pôde NR SR. „Je neprijateľné, že Smer chce mať svojho generálneho prokurátora. Ide aj cez mŕtvoly a pošliapanie práva,“ konštatoval. Gál zároveň vyzval všetkých adeptov na kandidatúru, či vôbec pôjdu do volieb. 

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej je úplne zrejmé, že Fico sa rozhodol zvoliť svojho generálneho prokurátora za akúkoľvek cenu a že sa tak rozhodol urobiť do prázdnin, pretože ľudia cez prázdniny na škandál zabudnú. „Fico ide konzekventne za svojím cieľom, aby mal svojho generálneho prokurátora. Na ceste za týmto cieľom neváhal zneužiť prezidenta SR, tlačiť na ústavný súd, použiť v parlamente svojich poslancov, aby v skrátenom konaní prijali zákon, ktorý mal uľahčiť voľbu generálneho prokurátora,“ povedala. 

Keďže táto cesta nevyšla, Fico podľa Žitňanskej neváha a je pripravený zneužiť svojich poslancov v parlamente na to, aby sa pred prázdninami dopracoval k svojmu generálnemu prokurátorovi. „Fico si evidentne myslí, že môže všetko, dnes má tú silu, ale už tu taký bol. Volal sa Vladimír Mečiar a musím pripomenúť, že pokiaľ poslanci za Smer akceptujú vôľu predsedu a budú na júnovej schôdzi voliť nového generálneho prokurátora, tak to bude naozaj situácia, aká tu bola, keď poslanci HZDS hlasovaním vylúčili Františka Gauliedera z parlamentu,“ povedala. Podľa nej treba v tejto chvíli apelovať na poslancov za Smer, aby sa nenechali v tejto hre zneužiť a aby sa vzopreli svojmu predsedovi a nepristúpili na novú voľbu generálneho prokurátora na júnovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies