Figeľ: Nižšie DPH by malo byť aj na ovocie, zeleninu, mäso, mlieko a pečivo

NETKY.SK • 10 September 2015, 12:50 • 2 min
Figeľ: Nižšie DPH by malo byť aj na ovocie, zeleninu, mäso, mlieko a pečivo

BRATISLAVA - KDH chce rozšíriť zoznam potravín, na ktoré sa bude vzťahovať znížená sadzba dane o ovocie, zeleninu, čerstvé mäso, mlieko a pekárenské výrobky.

slovakia

left justify in out

S návrhom príde na najbližšiu schôdzu parlamentu na budúci týždeň, keď sa bude rokovať o znížení sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH).

 

"Chceme tento zoznam, ktorý zatiaľ nebol oficiálne formálne dokončený a predložený, rozšíriť na položky ovocia, zeleniny, čerstvého mäsa, mlieka a pekárenských výrobkov tak, aby to ľudia pocítili," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave v sídle KDH jeho predseda a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ. Slovenskej ekonomike sa podľa šéfa KDH darí nie vďaka politike vlády Smer-SD, ale vďaka tomu, že sa darí okolitej Európe. Výrazne Nemecku, ktoré je hlavným slovenským obchodným a investičným partnerom. V princípe podľa Figeľa KDH podporuje väčšinu vládnych opatrení v oblasti sociálnej politiky, aj keď sa prístupy vládneho Smeru podľa KDH javia ako "socialistické", teda buď nie sú spravodlivé, alebo bežní ľudia ich nepocítia.

 

"Keď sa ekonomike darí, štát sa má podeliť na tomto vývoji aj s ľuďmi. V tom sa zhodneme s Robertom Ficom a stranou Smer. Zhodneme sa na tom, že ľudia potrebujú zdravú, zodpovednú, spravodlivú politiku. Ale nezhodneme sa na tom, kde nastupuje korupcia. Tam je fyzický príznak alebo charakter strany Smer, ktorá odmieta kontrolu či už verejného obstarávania, alebo hospodárenia s verejnými financiami. Ľuďom dáva drobné balíčky a omrvinky a veľké balíky posiela na exotické destinácie," konštatoval na brífingu s novinármi.

 

Figeľ sa pre TASR vyjadril aj k povinným migračným kvótam. Pomôcť podľa neho môže len "férová účinná pomoc" tým, ktorí ju naozaj potrebujú. "Slovensko je schopné pomôcť stovkám ľudí alebo kapacitne porovnateľnému počtu, ako je avizovaná kvóta z Európskej únie. Je to v kompetencii štátu a štátnych orgánov, ale odmietame to ako nadiktovanú povinnosť z centrály. Spolupráca štátu, ministerstva vnútra, migračného úradu a farností alebo katolíckej charity, alebo diakónie, tým myslím organizácie, ktoré už dnes pomáhajú, môžu byť funkčný a efektívny model pre pomoc v núdzi," povedal TASR. Podčiarkol, že toto je výzva pre tých, ktorí majú moc rozhodovať. Slovensko by malo podľa šéfa KDH prejaviť reálnu solidaritu, ale zároveň rešpektovať schengenský priestor, ktorý je dnes podľa šéfa KDH vážne narušený. "Ako sa podarí situáciu konsolidovať, pomôže to všetkým," podčiarkol Figeľ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona