Figeľ: Niektoré strany zneužívajú EÚ na politický zápas

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 09:22 • 2 min
Figeľ: Niektoré strany zneužívajú EÚ na politický zápas

BRATISLAVA - Náročné a zložité podmienky pre úspech Predsedníctva Rady EÚ si vyžadujú podľa prvého slovenského eurokomisára a dnes predsedu KDH Jána Figeľa viacročnú kvalitnú prípravu po stránke politickej, organizačnej, administratívnej, technickej a personálnej.

slovakia

left justify in out

Ako však povedal pre agentúru SITA, často bývajú tieto obdobia a povinnosti zneužívané niektorými stranami pre vnútroštátny politický zápas. „Takými boli napríklad mnohé postoje HZDS vo volebnej kampani v roku 2002, ale aj bilboardy Smeru-SD s holými zadkami, ktorými bolo v súvislosti so vstupom do EÚ oblepené po celej krajine,“ vyhlásil Figeľ s tým, že aj dnes sa takéto populistické postoje a pokušenie kopnúť si do únie či do nášho členstva v EÚ objavujú.

Zrelá a dôveryhodná európska politika Slovenska si vyžaduje podľa Figeľa aj zrelé a zodpovedné politické subjekty. „KDH má záujem, aby Slovensko v EÚ bolo úspešné. A aby takým bolo aj naše historicky prvé Predsedníctvo,“ uviedol Figeľ. Preto ponúkol ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi skúsenosti a medzinárodné politické vzťahy, i osobné kontakty a skúsenosti hlavného vyjednávača a prvého slovenského eurokomisára zo spolupráce s mnohými doterajšími Predsedníctvami v EÚ. 

Lajčák sa v piatok stretol s lídrami všetkých parlamentných opozičných strán. Oznámil, že lídri parlamentných strán podpíšu v najbližších dňoch politickú deklaráciu, ktorou sa prihlásia k spoločnej zodpovednosti za slovenské predsedníctvo v EÚ. Slovensko bude predsedať Rade EÚ v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona