Figeľ nesúhlasí so závermi prokuratúry vo vyšetrovaní falšovania analýzy PPP

NETKY.SK • 10 Október 2014, 17:01 • 2 min
Figeľ nesúhlasí so závermi prokuratúry vo vyšetrovaní falšovania analýzy PPP

BRATISLAVA - Predseda opozičného KDH a bývalý minister dopravy Ján Figeľ v žiadnom prípade nesúhlasí so záverom prokurátorky, že vyšetrované falšovanie analýzy k PPP projektu nie je trestným činom.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie prokurátorky mi pripadá ako nekompetentné alebo stimulované iným záujmom podobne, ako bol samotný skutok falšovania vládnych dokumentov," zdôraznil Figeľ v dnešnom stanovisku.
     

Zareagoval tak na informácie o vyšetrovaní údajného falšovania analýzy k PPP projektu, ktoré priniesol v stredu (8. 10.) denník Sme. Trestné oznámenie v tejto veci podalo ministerstvo dopravy v čase, keď mu šéfoval Figeľ. Obvinený bol bývalý riaditeľ sekcie PPP ministerstva dopravy Peter Havrila. Falšovať sa mala analýza, ktorá posudzovala výstavbu úsekov diaľnice D1 cez PPP projekt a štandardným spôsobom.
     

Predraženie výstavby diaľnice cez PPP projekt malo byť pozmenené z pôvodnej sumy 546 miliónov eur na 29 miliónov eur. Prokurátorka stíhanie v tejto veci zastavila, lebo podľa nej tento skutok nie je trestným činnom. Podľa nej týmto nebol preukázaný následok vo forme škody na majetku štátu ani v štádiu pokusu.
     

Výstavba diaľnice cez PPP projekt sa totiž nakoniec nezrealizovala. Projekt zrušil práve Figeľ ako minister dopravy. Rozhodnutie prokuratúry teda podľa neho odkazuje ľuďom a štátnym úradníkom, že podvádzať nie je trestné, ak sa podvod nakoniec nepodarí zrealizovať.
     

Aj keď je už uznesenie prokurátorky právoplatné, Figeľ chce urobiť ďalšie kroky v tejto veci v rámci platného právneho poriadku. "Ak budeme mlčať, ak nebudeme zodpovedne konať, ak polícia, prokuratúra a súdy nebudú dôsledne dbať na uplatňovanie práva a spravodlivosti, tak sa zlodejom, podvodníkom a ich ochrancom bude dariť viac ako slušným a poctivým ľuďom," zdôraznil Figeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona