Figeľ: Nepotrebujeme sociálne balíčky, ale zákon o rodinnom podnikaní

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 14:38 • 2 min
Figeľ: Nepotrebujeme sociálne balíčky, ale zákon o rodinnom podnikaní

BRATISLAVA – Slovensko nepotrebuje podľa predsedu KDH Jána Figeľa sociálne balíčky, ale zákon o rodinnom podnikaní. Ako povedal dnes na tlačovej besede, vláda presadzuje sociálne balíčky ako odpoveď na situáciu v slabších regiónoch, ale Slovensko viac potrebuje skutočné ozdravné riešenia.

slovakia

left justify in out

„To, čo vláda ponúka vo forme balíčkov, je volebná korupcia alebo budovanie závislosti občanov od moci. Po tom, čo zvýšili dane a odvody, zaviedli daň zo straty, rastie korupcia a klientelizmus, Slovensko potrebuje účinné odpovede, nie balíčky. Preto prichádzame s návrhom zákona o rodinnom podnikaní,“ uviedol. Podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého totiž sociálne balíčky rýchlo vyprchajú. Europoslankyňa KDH Anna Záborská už v Bruseli presadila, aby sa legislatívou o rodinnom podnikaní zaoberal aj Európsky parlament. Ten bude hlasovať o správe, ktorú pripravuje hospodársky výbor v júni. Návrh KDH sa stal základom tvorby pravidiel pre celú Európsku úniu.

 

Kresťanskí demokrati ponúkajú cez zákon o rodinnom podnikaní vznik rodinných živností, ktoré rodinám prinesú ročne až o 2 500 eur viac. Rodinná živnosť má znížiť byrokratické, administratívne a daňové zaťaženie. Zvyšuje tiež čistý príjem. KDH sa v parlamente na budúci týždeň opätovne pokúsi presadiť zákon o rodinnom podnikaní.

 

Kresťanskí demokrati navrhujú tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť by mala byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie. Rodinná farma má byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenie o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov.

 

Rodinná obchodná spoločnosť má byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom. Podľa návrhu členmi rodiny sú príbuzní v priamom rade, súrodenci alebo manželia. Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. Kresťanskí demokrati presadzovali rodinné podnikanie už v roku 2013, národná rada ich zákon zamietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies