Figeľ na summite EĽS daroval Merkelovaj čokoládovú loptu k 60. narodeninám

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 06:34 • 2 min
Figeľ na summite EĽS daroval Merkelovaj čokoládovú loptu k 60. narodeninám

BRUSEL - Pred dnešným mimoriadnym summitom EÚ v Bruseli sa konalo aj mimoriadne stretnutie predstaviteľov Európskej ľudovej strany (EĽS). Slovenských ľudovcov na ňom zastupoval podpredseda NR SR a líder KDH Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Figeľ spresnil, že rokovania európskych ľudovcov sa týkali predovšetkým personálnych otázok pri obsadzovaní dôležitých postov v budúcom zložení Európskej komisie a ďalších inštitúciách EÚ.
      

"V tomto duchu sme spoločne gratulovali Jeanovi-Claudovi Junckerovi k získaniu významnej väčšiny v Európskom parlamente, čím bol potvrdený na post šéfa Európskej komisie. Takisto zazneli gratulácie pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú k jej životnému jubileu," uviedol Figeľ v rozhovore pre TASR.
      

Nemecká kancelárka vo štvrtok oslávi 60 rokov. Viacerí pravicoví politici jej už dnes dopredu zablahoželali. Predseda KDH to spojil aj s gratuláciami k čerstvo získanému titulu Nemecka na MS vo futbale a Merkelovej daroval veľkú čokoládovú loptu.
      

V rámci politických debát sa dôraz kládol na náročnú úlohu summitu EÚ, keďže dnes večer alebo v priebehu noci sa musia premiéri a prezidenti členských štátov v spolupráci s Junckerom a predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom dohodnúť na obsadení dôležitých funkcií v administratíve únie.
      

Figel zdôraznil, že väčšina predstaviteľov EĽS, ale aj politici z tábora sociálnych demokratov, uprednostňujú, aby sa na summite hovorilo o "balíku mien", čiže o viacerých významných postoch, ktoré bude treba obsadiť. Okrem vysokého predstaviteľa pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, ktorý je zároveň aj podpredsedom EK, by sa malo hovoriť aj o budúcom šéfovi Euroskupiny, hoci ten nastúpi až na budúci rok, a tiež o politikovi, ktorý v novembri vo funkcii nahradí Van Rompuya.
      

"Budú to náročné negociácie, kde treba vyvažovať sever a juh, starších a nových členov, mužov a ženy. Je to v rukách Van Rompuya a Junckera. Z nášho pohľadu som presvedčený, že pôjde aj o to, aby boli zohľadnené aj záujmy malých štátov a nových členských krajín únie," povedal Figeľ.
      

Priznal, že aj ľudovci rokovali o talianskej kandidátke na post šéfky diplomacie EÚ. Avšak Federica Mogherinová nebola údajne jediným menom pre tento post. Spomínalo sa aj meno poľského ministra zahraničných vecí Radoslava Sikorského či bulharskej eurokomisárky Kristaliny Georgievovej, keďže tesne pred summitom silnie tlak na získanie vysokej pozície v administratíve EÚ pre kandidáta zo strednej alebo východnej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies