Figeľ: Mečiarove amnestie musia ustúpiť spravodlivosti

NETKY.SK • 31 August 2014, 12:45 • 2 min
Figeľ: Mečiarove amnestie musia ustúpiť spravodlivosti

BRATISLAVA - Mečiarove amnestie ako nenáležité právo musia ustúpiť spravodlivosti. Vyjadrujú nielen morálny, ale aj právny suterén v slovenských demokratických dejinách.

slovakia

left justify in out

Napísal to podpredseda Národnej rady (NR) SR a šéf KDH Ján Figeľ v liste všetkým poslancom parlamentu, v ktorom ich vyzýva na podporu ústavného zákona na zrušenie takzvaných Mečiarových amnestií.
      

"Tento návrh zrušuje nadštandardné amnestie udelené bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta republiky. Tieto amnestie v časti týkajúcej sa zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny v roku 1995 a zmareného referenda, ktoré malo byť vykonané 23. a 24. mája 1997, sú zmätočné a boli hrubým zneužitím štátnej moci," uvádza Figeľ vo svojom liste. Ďalej v ňom pripomenul, že v prípade skutkov, ktoré boli amnestované, je podozrenie, že sa na nich podieľali štátne orgány. Zastavenie trestných stíhaní podľa neho narušilo právnu istotu na Slovensku a jeho občania vo veľkej miere neveria v spravodlivosť.
      

Figeľ v liste ďalej uvádza, že existujú určité princípy, ktoré konkurujú zákazu retroaktivity. "Sú spôsobilé vylúčiť jeho aplikáciu a nastoliť uplatnenie iného právneho princípu. Medzi najvýznamnejšie konkurujúce princípy treba zaradiť princíp dôvery v právo, princíp zákazu zneužívania práva, účel udelenia amnestie, účel vylúčenia štátnych funkcionárov z udelenia amnestie a zákaz potlačiť základné práva a slobody," napísal šéf KDH.
      

O zrušenie Mečiarových amnestií sa dlhé roky usiluje najmä KDH. Poslanci mali túto problematiku na stole naposledy v decembri 2012. KDH vtedy neúspešne navrhovalo uznesenie, ktorým by parlament amnestie odsúdil. Vo vyhlásení mal parlament konštatovať, že to boli nemorálne a bezprecedentné rozhodnutia nezodpovedajúce princípom právnej istoty a spravodlivosti. V texte tiež malo byť, že prijatie týchto amnestií zabránilo objasniť, vyšetriť a potrestať všetkých tých, ktorí tento hanebný čin zavlečenia prezidentovho syna a občana SR mimo územia SR zosnovali a uskutočnili. Opozícii však chýbala pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico totiž tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, avšak z právneho hľadiska nezrušiteľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies