Figeľ: KDH u európskych ľudovcov presadilo rezolúciu na ochranu rodiny

NETKY.SK • 23 Január 2015, 15:05 • 2 min
Figeľ: KDH u európskych ľudovcov presadilo rezolúciu na ochranu rodiny

BRUSEL - Zasadnutie politického zhromaždenia Európskej ľudovej strany (EĽS), ktoré sa konalo v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu (EP), vyústilo do prijatia dvoch rezolúcií. Jedna požaduje ochraňovať slobodu slova a zlepšiť bezpečnosť v EÚ a tá druhá, ktorú presadzovali ľudovci zo Slovenska, je zameraná na ochranu rodiny v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre TASR to dnes potvrdil predseda KDH Ján Figeľ, ktorý spresnil, že rezolúcia presadená na žiadosť Slovákov má názov "Prosperujúce rodiny pre prosperujúcu Európu" s dodatkom "Čo je dobré pre rodinu, je dobré aj pre Európu".
     

Podpredseda NR SR, ktorý na politickom zhromaždení zastupoval slovenských ľudovcov, pripomenul, že ide o podujatie, ktoré je po zjazde strany najvyšším fórom na definovanie smerovania a politiky najväčšej politickej skupiny v EÚ.
     

Figeľ dodal, že už vlani v marci na kongrese EĽS v Dubline KDH navrhla rezolúciu, ktorá vyzýva EÚ a členské štáty, aby sa viac zaoberali situáciou rodinnej politiky. Rodina ako základná bunka spoločnosti sa podľa neho ocitla pod tlakom a bez zaistenia stability a vitality rodín Európa nemôže čeliť výzvam v oblasti sociálnej súdržnosti, nezamestnanosti, demografickej krízy či kultúrneho rozvoja.
     

Prvý slovenský eurokomisár ocenil skutočnosť, že politické grémium EĽS Slovákmi navrhovanú rezolúciu prijalo. Rezolúcia nemá právne záväzný charakter, avšak je znakom rámcovej zhody v EĽS a pre európskych ľudovcov poslúži ako politické východisko pri formovaní politiky na pôde EP a jednotlivé strany z tábora európskych ľudovcov sa o ňu budú opierať pri tvorbe zákonov na vnútroštátnej úrovni.
     

"Neexistuje európska spoločná rodinná politika," zdôraznil Figeľ a pripomenul, že dnes prijatá prorodinná rezolúcia má štyri hlavné odkazy pre Európu.
     

V prvom rade je tu výzva posilniť rodinu v jej funkciách a zodpovednostiach, pričom inštitúcie EÚ by mali rešpektovať princíp subsidiarity, čo znamená, že základná zodpovednosť za rodinnú politiku by mala zostať na národnej úrovni.
     

Ďalej ľudovci vyzývajú členské štáty EÚ, aby uznali úlohu rodín ako nezastupiteľnú pre zachovanie sociálnej súdržnosti, pri ekonomickej obnove a presadzovať takú politiku, ktorá bude chrániť rodinu.
     

EĽS do tretice vyzýva inštitúcie EÚ, aby bola vytvorené prax najlepších skúseností z hľadiska rodinnej politiky. Tu by mali euroinštitúcie viac spolupracovať s mimovládnymi organizáciami a podporovať iniciatívy zamerané na rozvoj a umožniť týmto iniciatívam prístup k financovaniu z európskych projektov a fondov.
   

Vo svojom poslednom bode rezolúcia požaduje od členských krajín únie, aby zaradili rodinné hľadisko do hodnotenia dosahov jednotlivých politík, čiže aby sa posunutím rodiny do centra pozornosti vytvárali podmienky, ktoré pri schvaľovaní zákonov a rozpočtov budú rodine pomáhať.
     

"Je to dobré aj pre spoločnosť a pre štát. Rezolúcia sa odvoláva na hodnoty, ktoré EĽS opakovane vyjadruje vo svojich programoch a v politike, a je dôležité, aby bola aj napĺňaná," uviedol Figeľ, ktorý túto rezolúciu vníma ako prínos pri budovaní hodnotovej bázy Európy.
     

Figeľ zdôraznil, že dnes prijatá rezolúcia sa nesnaží byť kontroverznou témou. Verí, že strana nájde spojencov v EP aj medzi inými frakciami, ktoré podporujú ideu rozvíjania rodiny, a dodal, že európski ľudovci si uvedomujú, že existujú rôzne formy spolužitia, zároveň však univerzálne platí, že rodina je vnímaná ako základná bunka spoločnosti a od vitality tejto bunky závisí aj životaschopnosť celého organizmu, celého nášho spoločenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies