Figeľ: KDH pozorne sleduje posledné dianie v ÚPN

NETKY.SK • 31 Október 2013, 09:14 • 2 min
Figeľ: KDH pozorne sleduje posledné dianie v ÚPN

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie podľa predsedu hnutia Jána Figeľa pozorne sleduje situáciu v Ústave pamäti národa (ÚPN), ktorá odhaľuje viaceré problémy tejto inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Figeľ pre agentúru SITA, v čase potrebnej finančnej konsolidácie a úspor je potrebné nachádzať rezervy aj v rozpočtoch organizácií, ktoré sú závislé od príjmov štátneho rozpočtu. Je dôležité ale aj pri škrtoch nachádzať potrebnú hladinu konsenzu prostredníctvom vzájomnej komunikácie s dotknutými. "Predseda Správnej rady ÚPN má silný mandát na to, aby naplnil očakávania vyrovnaného rozpočtu a nevyhnutných zmien. Dúfam, že okruh zainteresovaných mu v tom bude všemožne pomáhať. Zároveň so záujmom očakávam nastavenie činnosti a rozvoja ÚPN na prospech demokracie, slobody a spravodlivosti,“ povedal

Figeľ považuje Ústav pamäti národa za dôležitú inštitúciu týkajúcu sa nielen minulosti, ale hlavne súčasnosti a budúcnosti Slovenska. Pripomenul, že jednou z povinností nášho štátu, ako sa na tom uzniesla Národná rada Slovenskej republiky, je sprístupniť utajenú činnosť represívnych orgánov v dobe neslobody a určiť zodpovednosť za porobenie vlasti, vraždenie, zotročovanie, lúpenie a ponižovanie, morálny a hospodársky úpadok sprevádzaný justičnými zločinmi a terorom proti nositeľom odlišných názorov. „Práve preto vznikol Ústav pamäti národa - ako výraz presvedčenia, že ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju opakovať a že žiadne protiprávne konanie štátu proti jeho občanom nemôže byť chránené tajomstvom, ani nemôže byť zabudnuté,“ zdôraznil. Podľa neho zvolením nového predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka, ktorého vo februári tohto roka podporilo 105 zo 140 poslancov, a teda široké spektrum naprieč celým parlamentom, má Ústav pamäti národa šancu pokračovať v diele svojho zakladateľa a prvého predsedu Jána Langoša. 

Správna rada odmieta v poslednej dobe schvaľovať koncepčné materiály a podrobila predsedu kritike. Polovica zamestnancov ÚPN vyzvala následne členov Správnej rady, aby podporili úsilie jej predsedu Ondreja Krajňáka o zabezpečenie riadneho fungovania ústavu ako verejnoprávnej ustanovizne a efektívneho a hospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona