Figeľ: KDH potvrdilo vo voľbách svoje postavenie

NETKY.SK • 20 November 2014, 10:27 • 2 min
Figeľ: KDH potvrdilo vo voľbách svoje postavenie

BRATISLAVA - KDH podľa predsedu hnutia Jána Figeľa potvrdilo svoje postavenie v komunálnej politike spred štyroch rokov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, voľby sa konali v období vlády jednej strany, ktorá nemá problém so zneužívaním moci, nepripúšťa účinnú kontrolu a hlasným spôsobom potvrdzuje stranícky klientelizmus. „Súťažiť s takýmto monolitom, ako je dnes Smer, a jeho prístupom k verejnej správe bolo náročnejšie ako pred štyrmi rokmi. Napriek tomu KDH dokázalo výrazne otočiť pozície v Prešove, teda v treťom najväčšom meste na Slovensku,“ zdôraznil Figeľ.

 

Za KDH bolo zvolených osem primátorov miest, pred štyrmi rokmi mali zvolených sedem. Kresťanskí demokrati obsadia tiež 230 starostovských funkcií, čo je v porovnaní s rokom 2010 menej o deväť. V zastupiteľstvách zasadne 2 388 poslancov za KDH. V roku 2010 ich bolo 2 449. „Pri poslancoch to znamená takmer dvanásť percent z takmer 21 000. Takmer jedenásť percent na úrovni starostov a primátorov,“ povedal Figeľ, ktorého však mrzí strata pozície v Trnave. Zároveň zdôraznil, že dvojciferný percentuálny výsledok má iba KDH a Smer. „Ostatní ďaleko zaostávajú,“ dodal. 

 

Smer, ktorý sa tvári ako víťaz, nerád podľa Figeľa priznáva svoje slabé miesta. „To, čo utŕžil v Bratislave, Prešove alebo Trenčíne, je debakel,“ vyhlásil Figeľ s tým, že Smer ponúkal kandidátom výhody, ak nebudú kandidovať za pravicové strany, ale pôjdu ako nezávislí kandidáti. „Nezávislí kandidáti sú fenomén aj v iných krajinách. Sú výrazom antipolitiky, teda odmietania toho, čo bolo doteraz, bez reálnej ponuky alternatívy,“ konštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona