Figeľ: KDH Ľudovú platformu nerozbilo, ale plní jej programové ciele

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 10:39 • 2 min
Figeľ: KDH Ľudovú platformu nerozbilo, ale plní jej programové ciele

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie nerozbilo Ľudovú platformu, ale plní jej programové ciele. Na pôde parlamentu to dnes vyhlásil líder KDH Ján Figeľ s poukázaním na skutočnosť, že programom týchto strán sú aj zmeny v justícii, ktoré teraz kresťanskí demokrati presadzujú spolu s vládnym Smerom-SD.

slovakia

left justify in out

"Politický zápas nie je samoúčelná bitka medzi pravicou a ľavicou, to nedáva zmysel nášmu konaniu. Zmysel politiky je služba spoločnému dobru," povedal. Podľa Figeľových slov návrhom novely Ústavy SR, ktorá prináša novinky v justícii a posilnenie definície manželstva, ide o viac solidarity a spravodlivosti. "Dúfam, že hlasovanie ukáže, že je tu nádej na pozitívne zmeny," odkázal.
      

Ľudová platforma zložená zo strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS skončila minulý týždeň po tom, ako odchod z tohto politického zoskupenia oznámil Béla Bugár (Most-Híd). Platforma podľa neho riadne nefungovala a nenaplnila očakávania občanov ani strán, ktoré v nej boli združené. Poukázal na regionálne voľby, v ktorých sa strany nedokázali dohodnúť na spoločnom postupe, uzavreli dohody aj so Smerom-SD. Ťažko spolu hľadali aj dohodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi, pričom SDKÚ-DS napriek deklarovanej podpore Pavlovi Hrušovskému podporila aj iných kandidátov.
      

"Po dôkladnom zvážení týchto skutočností a tiež po tom, že ľudia neveria, že Ľudová platforma môže byť alternatíva voči Smeru-SD, sme sa rozhodli informovať našich kolegov, že strana Most-Híd sa rozhodla vystúpiť," oznámil Bugár, podľa ktorého pri rozhodovaní zohralo svoju úlohu viac vecí. Ľudová platforma je tým podľa neho vyriešená.
      

Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo reagoval, že výraz Ľudová platforma už bolo zbytočné používať, a to hlavne z dôvodu, že sa prezidentský kandidát KDH Pavol Hrušovský zapojil do kampane Roberta Fica (Smer-SD). "Došlo tiež k predvolebným koalíciám so Smerom-SD v krajských voľbách. Teda ten základ, prečo platforma vôbec vznikla, že má byť politickou alternatívou voči Smeru-SD, KDH a z jednej časti aj Most-Híd nedodržali," odkázal. Frešo teraz očakáva vážnu debatu o tom, kto je ochotný vytvoriť alternatívu voči Smeru-SD a kto sa mu bude ponúkať do skrytej alebo otvorenej koalície. "To ukážu najbližšie dni alebo týždne. Za SDKÚ-DS môžem povedal, že do žiadnej koalície so Smerom-SD nepôjdeme," uistil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies