Figeľ: KDH je dôslednou a konštruktívnou opozíciou

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 11:59 • 2 min
Figeľ: KDH je dôslednou a konštruktívnou opozíciou

BRATISLAVA – KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa konštruktívnou a dôslednou opozíciou, čo dokazuje aj predložením návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Ako povedal Figeľ dnes na tlačovej besede, zrušenie Mečiarovych amnestií je záväzok voči občanom a ani pobyt v opozícii neznamená v tom pauzu.

slovakia

left justify in out

„Existuje veľa dôvodov, aby tento návrh prešiel. To, že ho podporuje celá opozícia, je výzvou pre Smer, aby sa pridal,“ povedal šéf KDH, podľa ktorého sú amnestie jedným z posledných pozostatkov po Mečiarovi. „Pre nás to je vážny bod, nie počítanie fajočiek. Princíp, na ktorom spočíva demokratická moc. Chceme o tom férovo rokovať a vytvoriť úspech ako pri manželstve v ústave,“ uviedol.


Návrh ústavného zákona ruší podľa KDH neštandardné amnestie udelené bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta republiky. Tieto amnestie v časti týkajúcej sa zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a zmareného referenda, ktoré malo byť vykonané v dňoch 23. a 24. mája 1997, sú podľa kresťanských demokratov zmätočné a ako také nezodpovedajú princípu právnej istoty.


Figeľ zároveň oznámil, že KDH podporuje pripomienky prezidenta SR k zákonu o zdravotnej starostlivosti. „V novele Smer nevhodným spôsobom zasahuje do rozsahu platieb v zdravotníctve a zhoršuje stav, ktorý je aj tak komplikovaný. Zdravotníctvo potrebuje ozdravné kroky,“ povedal Figeľ s tým, že KDH nie je za zvyšovanie poplatkov, ale ak existujú, majú byť čitateľné pre pacienta, lekára i poisťovňu. „Novelou Smer zahmlieva situáciu pri poplatkoch. Výsledný produkt znamená nejasný stav,“ konštatoval. Problém vidí v zrušení poplatkov za prednostné vyšetrenie. Nespochybňuje oprávnenosť regulácie poplatkov, tvrdí, že lepšie pravidlá by privítal. Zároveň však podotýka, že zmeny by mali byť výsledkom komplexnej analýzy vyberania úhrad od pacientov tak, aby bol jasný vplyv na poskytovateľov, pacientov, kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Konštatoval tiež, že niektoré ustanovenia novely sú nejasné.


Poslanci NR SR za KDH predkladajú dvanásť návrhov zákonov. Jedným z nosných je návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. Ide o malých podnikateľov a živnostníkov, ktorým nie sú preplácané faktúry. „Vláda tento problém nechce riešiť. Vládni poslanci vždy tento návrh, o ktorom bude parlament rokovať, odmietli už štyrikrát,“ povedal podpredseda hnutia Pavol Zajac.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies