Figeľ: KDH chce Smer-SD vymeniť, nie doplniť

NETKY.SK • 21 Február 2015, 16:48 • 2 min
Figeľ: KDH chce Smer-SD vymeniť, nie doplniť

NITRA - KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa akcieschopnou silou.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede na sneme hnutia v Nitre, neľavicová alternatíva bez KDH nie je možná. „Do roka sa politická mapa zmení. Chceme na tom pracovať. Nám ide nie o doplnenie Smeru-SD, ale o jeho výmenu,“ povedal s tým, že mandáty rozdávajú vo voľbách občania. Snem má ešte dnes schváliť stratégiu KDH plus, ktorá pozostáva z troch častí. Je to Tím plus, Fórum plus a Platforma plus. „Stratégia je pozvaním jednotlivcov, ale aj skupín na tvorenie alternatívy voči ľavicovej orientácii Slovenska. Chceme ponúknuť spoluprácu na báze hodnôt a programu,“ povedal Figeľ.

 

Na snem KDH dnes prišiel aj europoslanec Ivan Štefanec, ktorý tento týždeň vystúpil z SDKÚ-DS. Figeľ však nepovedal, či sa Štefanec stane súčasťou stratégie KDH plus. Najneskôr tri mesiace pred parlamentnými voľbami sa ukončí spolupráca na základe tejto stratégie. Následne orgány KDH zvolia volebnú stratégiu. 

 

Kresťanskí demokrati dnes oslavovali v Nitre 25 rokov od ustanovujúceho snemu. „Hnutie bolo 25 rokov verné a vytrvalé. Inak by tu už nebolo. KDH bolo verné hodnotám, ktoré nás spájali ešte pred novembrom 1989,“ povedal. 

 

Delegáti dnes schválili nový základný program KDH Cesta pre Slovensko. Vznikal viac ako dva roky. „Je to dôležitý záväzok pre profilovanie hnutia. Program je schválený na horizont desať až 20 rokov. Náš program z roku 1993, ako bola samostatná hviezdička v EÚ, bol splnený,“ zdôraznil. Program sa venuje oblastiam ako rodina, národ, národnostné menšiny, ekonomická stratégia a sektorová ekonomika. Základný program definuje KDH ako hnutie, ktoré je založené na princípoch hodnôt zakotvených v kresťanstve. Program má byť podľa Figeľa východiskom a cestou pre Slovensko. 

 

KDH v programe zakotvilo napríklad podporu rodinného podnikania, s ktorým KDH už nepochodilo v parlamente. Rovnako v programe je aj návrh „Tri groše“, ktorý znamená daňový bonus na študujúce dieťa, zvýhodnený úver na viacgeneračné spolužitie v rodine a dôchodkový bonus k penzii. Ani s ním však kresťanskí demokrati v parlamente neuspeli. V programe je jednou z priorít rozvoj cestovného ruchu, čomu chce KDH napomôcť špecifickými daňovými podmienkami, či úpravou Zákonníka práce, ktorý by zohľadnil sezónne práce. KDH tiež prichádza s návrhom civilných zborov. Išlo by o jednotky určené pre elimináciu nevojenských hrozieb. Boli by založené na dobrovoľnom princípe. 

 

V utorok uplynulo 25 rokov od ustanovujúceho snemu Kresťanskodemokratického hnutia, ktorý sa konal v Nitre. KDH je jedinou stranou na Slovensku, ktorá ako parlamentná strana pôsobí nepretržite od prvých slobodných volieb v roku 1990. Kresťanskodemokratické kluby začali vznikať už v novembri 1989, keď bola zverejnená výzva na ich zakladanie. Preto vznikali najprv miestne kluby, ktorých zástupcovia 17. februára 1990 v Nitre schválili názov a stanovy a zvolili prvé vedenie hnutia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona