Figeľ: Kaliňákov úmysel odďaľuje ochranu oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 30 August 2013, 15:38 • 2 min
Figeľ: Kaliňákov úmysel odďaľuje ochranu oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA – Úmysel ministra vnútra Roberta Kaliňáka predložiť návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupcie podľa predsedu KDH Jána Figeľa znamená odklad jeho prijatia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes Figeľ pre agentúru SITA, tento týždeň sa štyri parlamentné výbory jasne zhodli na podpore zákona o ochrane ohlasovateľov korupcie a je zrejmé, že návrh má šancu prejsť aj vo finále na septembrovej schôdzi NR SR. „Takýto konsenzus je v súčasnom parlamente vzácny a treba ho v záujme dobrej veci skôr posilňovať, než oslabovať,“ povedal Figeľ, pričom pripomenul, že v prvom čítaní návrh získal 133 hlasov a nikto z poslancov nebol proti.

Kto naozaj chce bojovať s korupciou, podporuje a víta podľa Figeľa konštruktívne riešenia. „Predložený poslanecký návrh takým riešením je. Želám si a urobím všetko pre to, aby ľudia na Slovensku, ktorí majú odvahu spolupracovať na potieraní korupcie, získali čím skôr účinnejšiu právnu ochranu a pomoc,“ dodal. 

Parlament rokoval tento rok o dvoch návrhoch zákona o ochrane oznamovateľov korupcie. Jeden predložil Daniel Lipšic a druhý predseda KDH Ján Figeľ. Figeľov návrh sa dostal v NR SR do druhého čítania. Zákonodarný zbor má o ňom rokovať v septembri. 

Vláda by však chcela na jeseň predložiť svoju verziu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, ktorý má byť komplexnejší ako doterajšie návrhy opozičných poslancov. „Stalo sa takou módou, že niektorí kolegovia z opozície nevyužili čas, počas ktorého boli predstaviteľmi vlády, dokonca ministrami, aby predložili tieto zákony, ale v čase, keď sa dostali do opozície, tak ešte surové materiály z legislatívneho procesu z ministerstva vnútra sa dostali do parlamentu,“ povedal na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). 

Vládny zákon je už vo finálnej fáze, dlhšie ho pripravuje komisia rezortov vnútra, spravodlivosti, práce, kultúry a mimovládnych organizácií. Komisiu vedie vládny splnomocnenec pre mimovládne organizácie Filip Vagač. Kaliňák upozornil, že sa nediskutuje len o ochrane oznamovateľov korupcie, ale o oveľa širšom spektre nekalých praktík, ktoré by mal zákon obsiahnuť. „Ťažisko tohto zákona bude v tom, že tieto osoby budú chránené,“ vysvetlil minister spravodlivosti Tomáš Borec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies