Figeľ: Juncker je dobrou voľbou pre post šéfa EK

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 16:26 • 2 min
Figeľ: Juncker je dobrou voľbou pre post šéfa EK

BRATISLAVA - Zvolenie Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie (EK) bolo dobrou voľbou.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes predseda KDH Ján Figeľ s tým, že ide o skúseného štátnika, ktorý dokáže viesť s občanmi a s inštitúciami politický a otvorený dialóg s cieľom hľadať riešenia súčasných problémov Európy i okolitého sveta.
     

"Tým, že je Juncker z malého Luxemburska a pozná dobre zloženie a fungovanie Európskej rady a Euroskupiny, má dobré predpoklady uprednostňovať komunitárnu metódu politiky únie a vyvažovať v spoločenstve pôsobenie a úlohy veľkých a menších krajín," myslí si Figeľ.
     

Ako predstaviteľ ľudových strán zo Slovenska sa Figeľ zúčastní na summite lídrov Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorý sa koná v stredu 16. júla v Bruseli. Hlavným bodom rokovania je návrh na obsadenie ďalších kľúčových postov v inštitúciách EÚ - predsedu Európskej rady a vysokého predstaviteľa Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky únie. "EĽS ako víťaz májových eurovolieb v únii má ambíciu obsadiť dva z troch hlavných postov. Predseda Európskej komisie Juncker je jedným z nich. Som rád, že priebeh predbežných rokovaní zatiaľ potvrdzuje rešpektovanie vôle občanov vyjadrenej na európskej a národných úrovniach. Iný vývoj by oslabil vnútornú a vonkajšiu dôveryhodnosť inštitúcií EÚ," dodal Figeľ.
     

Bývalého luxemburského premiéra Junckera podporilo v 751-člennom Európskom parlamente v tajnom hlasovaní 422 poslancov, kým 250 sa vyslovilo proti. Podľa pravidiel na zvolenie do funkcie šéfa EK postačuje jednoduchá väčšina poslancov, teda 376 hlasov. Juncker vo funkcii nahradí Portugalčana Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele EK počas uplynulých dvoch päťročných funkčných období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona