Figeľ: Hlasovanie o zmene ústavy bolo víťazstvom zdravého rozumu

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 12:59 • 2 min
Figeľ: Hlasovanie o zmene ústavy bolo víťazstvom zdravého rozumu

BRATISLAVA - Dnešné hlasovanie Národnej rady SR o spoločnej novele Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH, ktorá prešla do druhého čítania, je víťazstvom zdravého rozumu a zodpovednosti nad politikárčením a ideológiou.

slovakia

left justify in out

Na brífingu to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ.
     

"Som veľmi rád, lebo je to víťazstvo pre ľudí. To nie je víťazstvo pre niektoré strany, ale pre občanov, ktorí potrebujú silnejšiu a účinnejšiu spravodlivosť a prorodinnú politiku," povedal. Figeľ za KDH deklaroval, že je v druhom čítaní pripravený na konštruktívny dialóg aj s odbornou verejnosťou a občanmi.
     

Novinky v justícii a prenos definície manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy zo zákona o rodine do Ústavy SR dnes prešli do druhého čítania. Spoločný návrh vládneho Smeru-SD a opozičného KDH dnes získal 103 od 126 prítomných poslancov. Za hlasovali poslanci Smeru-SD, KDH, väčšina z hnutia OĽaNO, Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) a niektorí nezaradení poslanci.
     

V justícii sa má podľa novely zrušiť trestnoprávna imunita sudcov, o ich vydaní na stíhanie teda viac nebude rozhodovať Ústavný súd SR. Jeho súhlas však bude naďalej potrebný pri návrhu na vzatie sudcu do väzby. Podobne ako poslancom ostane sudcom imunita na ich rozhodovaciu činnosť.
     

Novela ústavy tiež oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR. Predseda Súdnej rady bude mať kompetenciu napadnúť na Ústavnom súde zákony týkajúce sa výkonu súdnictva.
     

Šéfa Súdnej rady má voliť rada samotná spomedzi svojich členov. Novinkou má byť, že prezident SR príde o možnosť menovať troch členov Súdnej rady a o zložení tohto orgánu tak budú rozhodovať okrem sudcov už len vláda a parlament. Počet členov Súdnej rady sa má znížiť zo súčasných 18 na 16. Doteraz osem členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom Súdnej rady bol jej predseda, ktorým sa automaticky stal šéf Najvyššieho súdu SR. Po novom majú osem členov rady voliť sudcovia a parlament a vláda po štyroch. Novinkou tiež má byť, že za člena Súdnej rady bude možné vymenovať aj ministra.
     

Smer-SD a KDH ďalej navrhujú, aby ústava priamo zaviazala Súdnu radu vydať zásady sudcovskej etiky. Navrhovatelia si od tohto opatrenia sľubujú posilnenie dôvery občanov v nestranné a nezávislé súdy.
     

Ústava SR sa má zároveň rozšíriť o dve vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies