Figeľ: Európski ľudovci považujú utečeneckú krízu za vážnejšiu než finančnú

NETKY.SK • 24 September 2015, 09:28 • 2 min
Figeľ: Európski ľudovci považujú utečeneckú krízu za vážnejšiu než finančnú

BRUSEL - Európska ľudová strana (EĽS) považuje súčasné riešenie vleklej utečeneckej krízy za pomalé a málo účinné, a preto chce prispieť svojimi návrhmi v snahe pomôcť riešiť tento celoeurópsky problém. Pre TASR to uviedol podpredseda NR SR a líder KDH Ján Figeľ po skončení bruselského summitu politických lídrov strán patriacich do európskej rodiny ľudovcov.

slovakia

left justify in out

Figeľ uviedol, že EĽS ako najpočetnejšia politická skupina v inštitúciách EÚ je presvedčená o tom, že únia potrebuje iný prístup.

 

"Nachádzame sa zrejme len v počiatočnej fáze utečeneckej drámy, keď počet utečencov a ekonomických migrantov presiahol európsku schopnosť ich absorbovať. Obávam sa, že táto kríza sa bude prehlbovať a bude dlhá," konštatoval Figeľ, ktorý na summite EĽS zastupoval slovenské pravicové strany.

 

Zdôraznil, že európski ľudovci sú presvedčení o tom, že situácia, keď každý členský štát používa iné štandardy a iné podmienky vo vzťahu k migrantom, len podporuje obchod s ľuďmi, organizovaný zločin a ohrozuje životy utečencov.

 

"Preto EĽS vyzýva na plnú implementáciu dnes platných minimálnych štandardov pre azylovú politiku," zdôraznil Figeľ. Podľa jeho slov musí EÚ lepšie chrániť svoje vonkajšie hranice, takisto ako je potrebné chrániť našich občanov pred migračnými vlnami, do ktorých sa môžu infiltrovať džihádisti a teroristi. Zároveň európski ľudovci trvajú na tom, že únia musí nájsť spôsob, aby migranti, ktorí nemajú nárok na európsku právnu ochranu, boli bezodkladne vrátení na ich územie.

 

Líder KDH upozornil, že EĽS sa vzhľadom na závažnosť tejto krízy rozhodla vypracovať integrálne stanovisko, ako má EÚ ďalej postupovať. Ide o dokument, ktorý sa dotýka problémov krajín pôvodu, tranzitu a destinácie migrantov a ktorý bude zahŕňať oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, takisto aj rozvojovej a tiež migračnej a azylovej politiky EÚ.

 

"My nepomáhame tým krajinám, kde kríza prebieha, postaviť sa na vlastné nohy a rozvinúť pracovné a životné podmienky," zhodnotil situáciu Figeľ. Dodal, že pri súčasnej migračnej a azylovej politike EÚ sa dá povedať, že "Schengen skolaboval", a preto bude treba nanovo zadefinovať celú migračnú politiku EÚ.

 

Figeľ upozornil, že z hľadiska európskych ľudovcov je utečenecká kríza citlivejšia, než bola kríza spoločnej európskej meny, ktorú EÚ už "v podstate" zvládla. Aj preto chce EĽS svojimi návrhmi prispieť k spoločným riešeniam na európskej úrovni.

 

Figeľ na vrcholnom stretnutí politikov z EĽS tlmočil stanovisko slovenskej pravicovej opozície, ktorá podľa jeho slov odmieta princíp kvót pre utečencov, požaduje prísne rozlišovanie medzi politickými a ekonomickými migrantmi, ochranu Schengenu a tiež právo jednotlivých krajín EÚ vyberať si ľudí, ktorým udelí nielen azyl, ale aj perspektívu na integráciu do spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies