Figeľ: EÚ má v sebe potenciál byť inšpiráciou pre celý svet

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 11:28 • 2 min
Figeľ: EÚ má v sebe potenciál byť inšpiráciou pre celý svet

BRUSEL - Európa ako jednotné spoločenstvo je dobrá odpoveď a zároveň veľká výzva pre každú generáciu Európanov, ktorí sa musia vedieť poučiť z vlastných chýb, uviedol podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ v rozhovore o budúcnosti Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Prvý slovenský eurokomisár, ktorý sa koncom minulého týždňa v Bruseli zúčastnil na konferencii o tvorbe novej priemyselnej politiky EÚ, v rozhovore pre TASR uviedol, že Európsku úniu treba rozvíjať tak, aby to bolo dobre zorganizované spoločenstvo členských krajín, ktorým má slúžiť kompetentne, efektívne a perspektívne.

"Potrebujeme toľko integrácie, koľko je nevyhnutné pre zabezpečenie oprávnených záujmov členských štátov a ich občanov, a toľko slobody, koľko je len možné pre občanov a pre štáty," uviedol Figeľ. Slovenský politik, ktorého strana je súčasťou najväčšieho politického prúdu v Európe - Európskej strany ľudovcov (ESĽ) -, skonštatoval, že každá generácia a každé obdobie potrebuje konkretizovať odpovede na záležitosti svojej doby. 

"Nedá sa vybudovať akási finalita EÚ. Pretože ide o neustály proces. Nové otázky budú permanentne prichádzať a my sme zodpovední za to, aby tieto otázky boli korektné, aby neviedli k rozdeleniu EÚ, lebo aj to sa môže stať," upozornil Figeľ. Prvý slovenský eurokomisár budúci vývoj EÚ vníma v dvoch rovinách: v ďalšom rozširovaní únie a v jej prehlbovaní na tradičných princípoch a hodnotách.

EÚ z hľadiska jej rozširovania stále nie je kompletná, povedal Figeľ. Sú krajiny, ktoré klopú na dvere a nemajú inú alebo lepšiu perspektívu, pričom terajší členovia únie sú zodpovední za to, aby tieto dvere nezostali zatvorené. "Uzavretosť Európu vždy iba oslabovala. Férová otvorenosť, na základe hodnôt a princípov, ju posilňovala a dokonca prenášala európske hodnoty do celého sveta," uviedol Figeľ.

Výzvou pre budúci vývoj EÚ sú podľa slovenského politika schopnosti tých, ktorí tvoria európsku politiku. Ide o schopnosti personálne, politické a kultúrne, ktoré majú viesť k tomu, aby ľudia v EÚ boli spolu silnejší, aby to nebola len akási matematika a súčty, ale aj skutočná pridaná hodnota a synergia.

"Múdry sa učí aj z cudzích chýb a hlúpy ani na svojich," uviedol v tejto súvislosti Figeľ. Zároveň spresnil, že chybou EÚ napríklad bolo, že Pakt rastu a stability bol súčasťou zmlúv o EÚ, ale nebol dodržiavaný. A nedodržiavanie zmlúv je podľa neho jednou z chýb, za ktoré Európa dnes platí a kvôli čomu stráca dôveru. Dôveru finančných trhov, ľudí a politického sveta.

Aj napriek tomu Figeľ tvrdí, že EÚ je životaschopný organizmus. Vyše 50-ročné fungovanie únie nie je teória, ale prax. Upozornil, že ak si dnes mladá generácia nevie predstaviť svoj život bez otvorených hraníc, netreba zabúdať na to, že ide o výsledok úsilia a obetí mnohých generácií.

"Treba pamätať, že toto nie je samozrejmosť a nikdy nebude. Treba si to vážiť, poznať a vylepšovať. Nestačí iba skepticky komentovať a kritizovať. My všetci sme Európa, sme súčasťou tejto otázky a dodávateľmi odpovedí," uviedol Figeľ na tému fungovania EÚ.

Dodal, že Európa, ktorá bola voľakedy zdrojom vojen a kríz, môže byť dnes zdrojom inšpirácie pre celý svet. A to je veľká a krásna výzva pre Európanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies