FIGEĽ: Čistota obstarávania pri Smere má už trhliny

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 17:09 • 2 min
FIGEĽ: Čistota obstarávania pri Smere má už trhliny

BRATISLAVA - Tvrdenie premiéra Roberta Fica o tom, že Smer je z hľadiska verejného obstarávania čistý, podľa predsedu KDH Jána Figeľa získalo veľmi vážne trhliny.

slovakia

left justify in out

"Je viditeľné, že verejné obstarávanie stále viac na Slovensku prechádza do sféry súkromného záujmu s cieľom slúžiť viac privátnym skupinovým, individuálnym záujmom než záujmom spoločnosti," povedal vo štvrtok na mimoriadnej tlačovej besede Figeľ. Jednoduchí ľudia sa podľa neho majú skladať na výhody, zisky a príjmy vybraných. Líder kresťanských demokratov tak reagoval na niektoré "škandály", ktoré sa podľa neho prevalili v týchto dňoch.

Figeľ kritizoval centralizáciu veľkej časti verejného obstarávania na ministerstvo vnútra, ktorú umožňujú schválené zmeny zákona. Za podivné pritom označil, že rezort vnútra priznáva, že nemá kapacity na obstarávanie všetkých potrebných tovarov a služieb pre verejnú správu. "Verejné obstarávanie v záujme verejných inštitúcií sa presúva do Horných Plachtiniec. Firma, ktorej spoluvlastníkom je aj obec, ale aj ďalšie osoby, získala zákazku a zodpovednosť rozdeliť 130 miliónov eur na PR služby pre 25 subjektov v štátnej a verejnej správe," uviedol Figeľ.

Podľa šéfa KDH ide o sumu, aká je potrebná v súčte pre zvýšenie platov učiteľov a zdravotných sestier. Pripomenul, že renomovaní hráči v oblasti vzťahov s verejnosťou o spomínanom obstarávaní ani nevedeli. "Čo je to za tender, keď v ňom obstojí firma, ktorá nemá ani web stránku v dnešnej dobe. Toto je teda transparentnosť podľa Smeru, istota pre niektorých vopred pripravených a starostlivo vybraných," povedal Figeľ. Obstarávanie sa podľa robí tak, že je delegované novovzniknutej firme.

Agentúra SITA o aktivitách Regionálnej obstarávacej agentúry s.r.o. (ROA) so sídlom v Horných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš informovala už v polovici januára. ROA nedávno zverejnila výsledky centrálneho obstarávania v podobe užšej súťaže na služby pri poskytovaní informovanosti a publicity pre iných verejných obstarávateľov. Ako oznámila vo Vestníku verejného obstarávania, zákazka má konečnú cenu 130 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a je určená pre 25 iných verejných subjektov, vrátane piatich ministerstiev, ale aj samotnú agentúru. Celková predpokladaná cena poskytovania týchto služieb nebola zverejnená. Z výsledkov vyplýva, že časti zákazky za odhadované náklady po 20 mil. eur bez DPH získali štyri firmy z Bratislavy Globe Production, s.r.o., Comm, s.r.o., Promea Comunication, spol. s r.o. a Adventura , spol. s r.o. po 20 mil. eur vrátane DPH. Spolu to predstavuje 80 mil. eur bez aj s DPH. Služby informovanosti a publicity by mali byť hradené s využitím peňazí Európskej únie.

O tomto obstarávaní vo štvrtok informoval denník Hospodárske noviny. "Je to obrovská, veľmi neobvyklá suma," reagoval na hodnotu zákazky predseda BTL komunikačnej asociácie Lukáš Jasenský. "Zákazky, o ktoré sa môžeme uchádzať, nebývajú väčšinou ani v miliónoch eur," dodal s tým, že o súťaži nevedel. O tom, že bol podľa denníka vypísaný zrejme najväčší tender v tejto oblasti, netušila ani prezidentka Asociácie PR agentúr Silvia Kušnírová. "Počujem o tom prvýkrát," uviedla.

ROA organizovala tender pre ministerstvá financií, školstva, vnútra, spravodlivosti a pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako aj pre TIPOS, národnú lotériovú spoločnosť, a.s., Slovenskú konsolidačnú a.s., centrum vedecko-technických informácií SR, Univerzitu Komenského v Bratislave, Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania, Národné športové centrum, Slovenskú akadémiu vied, DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska, Lesy SR, š.p., Združenie miest a obcí Slovenska, TASR, Divadlo Nová scéna, Slovenský paralympijský výbor, Prešovský samosprávny kraj, Slovenskú agentúru pre cestovný ruch, mestá Trenčín, Nitra, Prešov a Partizánske, ale aj pre seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona