Figeľ: Bauer bude dobrým predsedom Košického samosprávneho kraja

NETKY.SK • 15 November 2013, 11:57 • 2 min
Figeľ: Bauer bude dobrým predsedom Košického samosprávneho kraja

KOŠICE - Infraštruktúra na východnom Slovensku nezodpovedá dnešnej dobe. Na dnešnej tlačovej besede na pôde mestskej organizácie Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Košiciach to vyhlásil predseda hnutia Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

„Na východe je potrebné stavať viac, ako v iných častiach krajiny. Východné Slovensko to najviac potrebuje,“ povedal Figeľ. Pripomenul, že Košický kraj vyhral aj nedávnu súťaž o výtlk roka. „Vyhrávať vo výtlkoch a mať deficit vo financovaní nie je dobrá vizitka,“ dodal Figeľ. Podčiarkol tiež, že mnoho automobilov jazdí po cestách KSK, pričom sú registrované v Bratislave a tam aj je odvádzaná daň. „Je to nepomer a treba to zmeniť,“ vyhlásil.

S infraštruktúrou úzko súvisí podľa Figeľa zamestnanosť. „Týka sa to najmä cestovného ruchu. Ak by sa využili všetky možnosti, mohlo by tu byť v tejto oblasti zamestnaných dvakrát viac ľudí, ako je to teraz,“ povedal predseda KDH. Doplnil, že aj preto jeho poslanci v parlamente iniciovali návrh zákona, aby malí podnikatelia s ubytovacími kapacitami do päť lôžok boli oslobodení od dane z príjmu.

„Nezamestnanosť je v Košickom kraji akútnym problémom. Potrebujeme riešenia, nie vyhlásenia,“ dodal Figeľ a vyjadril presvedčenie, že kandidatúra Bauera na post šéfa Vyššieho územného celku by mohla byť správnym krokom. „Považujeme ho za výrazného a spoľahlivého nielen kandidáta, ale aj budúceho predsedu KSK,“ vyhlásil. KDH v prvom kole nepodporilo žiadneho kandidáta. Ako povedal predseda krajskej rady KDH Jozef Bobík, v budúcom regionálnom parlamente bude mať hnutie sedem poslancov a môže vytvoriť klub. „Ozývajú sa hlasy, že sa rysuje väčšinový klub v Zastupiteľstve KSK spojením strany Smer-SD a SMK. Vyvážením by mal byť predseda KSK, ktorý by vzišiel z pravice. Aj preto sme sa rozhodli podporiť Rudolfa Bauera,“ povedal Bobík.

Podľa šéfa kresťanských demokratov je tiež problémom udržateľnosť projektu EHMK. „Kultúra má prinášať zamestnanosť, tu sa naopak do kultúry nalieva a dotuje sa,“ prehlásil. Doplnil, že verí tomu, že Košický kraj má na to, aby sa stal skutočným centrom kultúry.

Bauer potom opätovne pripomenul, že prvé kolo volieb predsedu KSK bolo zo strany pravice chápané ako primárky. „Výsledok z tohto kola nám dáva veľkú šancu aj v druhom kole,“ povedal Bauer. Sľubuje zmenu štýlu a spôsobu politiky. „Protikandidát je v úrade už osem rokov. Malo by aj tu platiť pravidlo dvakrát a dosť. Jeho štýl politiky však pripomína minulosť,“ poznamenal.

Pripomenul, že dôkazom toho je aj kauza stredoškolského učiteľa Otta Žarnaya, ktorý mal prísť o prácu po tom, čo kritizoval netransparentné vynakladanie finančných prostriedkov na škole. „Na školách vznikla atmosféra strachu a v prípade zvolenia sa zasadím o to, aby sa tento problém vyriešil,“ vyhlásil Bauer.

Kritizoval tiež skutočnosť, že v oblasti sociálnych služieb sa stále menej podporujú neverejné inštitúcie, ktoré tieto služby poskytujú. „Červený kríž, Diakonia, charita dostávajú stále menej prostriedkov. Trend by mal byť taký, že kto poskytuje kvalitné služby mal by byť v portfóliu tých, ktorí sú podporovaní,“ uzavrel Bauer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona