Figeľ: Ak sa chce Fico dištancovať od minulosti, musí zmeniť šéfa NKÚ

NETKY.SK • 12 Január 2015, 11:28 • 2 min
Figeľ: Ak sa chce Fico dištancovať od minulosti, musí zmeniť šéfa NKÚ

BRATISLAVA – Ak sa chce Robert Fico dištancovať od minulosti, ktorú štyri roky s HZDS rozvíjal, tak nielen zmena ústavy, ale aj zmena na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je podľa predsedu KDH Jána Figeľa veľmi potrebná.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, NKÚ je dnes v rukách nominantov Smeru a HZDS. Šéfa NKÚ má teda v rukách Smer. „Ak ho nechce zvoliť, na Slovensku nebude účinná kontrola na škodu krajiny i samotného Smeru. K mnohým kauzám by nedochádzalo, keby NKÚ nasvecovalo viac svetla v záujme kontroly. Ešte viac to platí o Úrade verejného obstarávania (ÚVO), ktorý bol po nástupe obsadený vládou. Dnes, žiaľ, spravidla ide pri verejnom obstarávaní o problém s predražovaním. V obstarávaní je hmla, v ktorej sa darí podvodníkom. Nespokojnosť následne vyháňa ľudí na ulice, alebo vedie k pasivite,“ povedal Figeľ.

 

Nový predseda NR SR Peter Pellegrini priniesol podľa Figeľa do parlamentu upokojenie. „To, čo reprezentovala predchádzajúca arogancia, nebolo počas decembrového rokovania prítomné. Prajem mu, aby mu to odhodlanie vydržalo a prinieslo aj ďalšie dobré rozhodnutia. Napríklad pri zmenách v rokovacom poriadku, ale aj pri preobsadení výborov po tom, čo sa zmenili pomery rozpadom klubu SDKÚ-DS, a pri voľbe nového predsedu NKÚ,“ povedal Figeľ, podľa ktorého by mal Pellegrini v krátkom čase vypísať voľby. Pellegrini podľa neho avizoval, že sa k tejto téme vráti po Novom roku. 

 

Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo s kandidátom Marošom Žilinkom KDH. Z volieb ho však stiahlo. V lete sa hovorilo, že Smer-SD je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu 

Po rozpade SDKÚ-DS zostali v parlamente aj dve neobsadené funkcie predsedov parlamentných výborov. Martin Fedor skončil na čele výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva a Viliam Novotný ako šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. „KDH je najsilnejším parlamentným subjektom po Smere. Máme na to prirodzený nárok z hľadiska počtov. Budeme sa primerane uchádzať o tieto posty. Predseda parlamentu by mal prísť s ponukou, o ktorej budeme rokovať,“ povedal Figeľ. V NR SR fungujú už len štyri poslanecké kluby. Najväčší má Smer-SD. Okrem neho existujú kluby KDH, OĽaNO a Most-Híd. „Nejde o preteky, ale o prevzatie oprávnenej zodpovednosti a naštartovanie činnosti výborov po politických zmenách,“ dodal Figeľ. 
Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies