Figeľ by mal v súvislosti s NDS konať rýchlo,je to neospravedlniteľné

NETKY.SK • 12 Máj 2011, 07:27 • 2 min
Figeľ by mal v súvislosti s NDS konať rýchlo,je to neospravedlniteľné

Figeľ by mal v súvislosti s NDS konať rýchlo,je to neospravedlniteľné

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) verí, že minister dopravy Ján Figeľ (KDH) bude v súvislosti s údajným nehospodárnym fungovaním Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) konať veľmi rýchlo. Minister podľa nej na dnešnom rokovaní vlády informoval, že si informácie, na ktoré upozornil anonymný list od nespokojných zamestnancov NDS, preveruje.
      "To, čo ja mám informácie z médií, je jednoducho neospravedlniteľné," povedala dnes šéfka exekutívy novinárom. Na otázku, či táto kauza neskončí opäť na Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) odpovedala, že skôr skončí kontrolou Úradu vlády (ÚV) SR. "Hovorila som s pánom ministrom, v takýchto situáciách automaticky koná kontrola ÚV," vysvetlila.
      Ako novinárom následne ozrejmil minister dopravy, na základe svojich doterajších informácií o celom prípade už konal a vydal pokyn, aby NDS nepokračovala v plnení objednávok a zmlúv, ktoré boli uzavreté tesne pred zmenou zákona o verejnom obstarávaní 1. apríla tohto roka podprahovou metódou alebo priamym zadaním. Takéto konanie totiž podľa Figeľa vyvoláva oprávnené pochybnosti.
      "Mám iný pohľad než generálny riaditeľ na účelnosť alebo efektívnosť takýchto vonkajších služieb. V tejto chvíli nepovažujem túto tému za uzavretú, ale za prvý krok som považoval rozhodnutie o zastavení týchto objednávok," zdôraznil minister. V súvislosti s možným odvolaním šéfa NDS Alana Sitára konštatoval, že nechce konať len na základe indícií alebo neúplných informácií. "Preverujem si aj ďalšie informácie a budem konzekventne konať," avizoval s tým, že v tejto chvíli je Sitár generálnym riaditeľom NDS aj s jeho súhlasom.
      Anonymný list, ktorý bol adresovaný vedeniu ministerstva dopravy aj viacerým médiám, upozorňuje na údajne pochybné rozhodnutia súčasného vedenia NDS v personálnej či obchodnej oblasti. "V prílohe tohto listu Vám prikladáme fotokópie 17 objednávok pána generálneho riaditeľa a jeho kolegov. Jedná sa o akože práce v sume za 309.203 eur, čo je neuveriteľných 9,315 milióna Sk. Všetci, aj Vy si môžete tieto objednávky nájsť na webovej stránke NDS. Sme z toho veľmi rozčarovaní," píše sa okrem iného v liste.
      Podľa generálneho riaditeľa NDS bol však tento list napísaný s úmyslom poškodiť dobré meno jeho, ako aj samotnej spoločnosti. "Anonym je plný nepravdivo interpretovaných a silne emotívne podfarbených tvrdení," napísal Sitár v otvorenom liste, ktorý adresoval aj médiám.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies