FIFA Zlatá lopta 2010 pre Messiho: "Teraz som to nečakal"

NETKY.SK • 11 Január 2011, 09:03 • 2 min
FIFA Zlatá lopta 2010 pre Messiho: "Teraz som to nečakal"

FIFA Zlatá lopta 2010 pre Messiho: "Teraz som to nečakal"

slovakia

left justify in out

img

Najlepším futbalistom planéty za uplynulý rok sa v oficiálnej ankete FIFA Zlatá lopta 2010 stal Lionel Messi. Krídelník FC Barcelona a reprezentant Argentíny triumfoval v spoločnej ankete FIFA a francúzskeho magazínu France Football pred klubovými spoluhráčmi Andresom Iniestom a Xavim. V ankete hlasovali reprezentační tréneri, kapitáni národných tímov a vybraní žurnalisti.
      Messi minulý rok zvíťazil v samostatnej ankete Zlatá lopta (Ballon d'Or 2009) a stal sa aj FIFA Hráčom roka 2009. "V prvom rade všetkým ďakujem, že tu vôbec dnes môžem stáť. Stále tomu nemôžem uveriť, pretože minulý rok som to trochu čakal, ale teraz nie. O to viac som spokojnejší a dúfam, že radosť majú aj moji spoluhráči. Verím, že to oslávime s mojimi spoluhráčmi, ktorí majú na tom ohromnú zásluhu. Pochopiteľne ďakujem aj fanúšikom Barcelony," povedal malý-veľký Messi.    
      Cenu pre najlepšiu futbalistku roka 2010 získala piatykrát v rade Brazílčanka Marta, ktorá triumfovala pred Nemkami Fatmire Bajramajovou a Birgit Prinzovou. "Stojím tu síce už piatykrát v rade, ale stále sú to pre mňa zvláštne emócie. Je to ďalšie ocenenie pre mňa, ale chcem sa s ním rozdeliť s mojimi spoluhráčkami z tímov FC Gold Pride, Brazílie a FC Santos. Ďakujem aj svojej rodine a som šťastná, že som zdravá a môžem žiť takýto život," uviedla Marta.
      Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) vyhlásila v spolupráci s hráčskou asociáciou FIFPro v pondelok v Kongresovom paláci v Zürichu aj svetovú Jedenástku roka. V prestížnej spoločnosti, ktorá vzišla z 55 kandidátov (5 brankárov, 20 obrancov, 15 stredopoliarov a 15 útočníkov resp. krídelníkov), figuruje šesť hráčov zo španielskeho tímu úradujúcich majstrov sveta, pričom poltucet zástupcov má súčasne FC Barcelona.  
      Po prvý raz v histórii sa vyhlasovala anketa tréner roka a trénerka roka. Medzi ženami zvíťazila Silvia Neidová, ktorá je trénerkou nemeckej reprezentácie. Neidová triumfovala pred krajankou   Maren Meinertovou (Nemecko do 20 rokov) a Švédkou Piou Sundhageovou, ktorá vedie ženskú reprezentáciu USA. V kategórii mužov zaslúžene triumfoval Portugalčan Jose Mourinho. Momentálne už tréner Realu Madrid získal v uplynulej sezóne s Interom Miláno "treble", z víťazstva sa tešil v Lige majstrov, Serii A aj Talianskom pohári. Mourinho vyhral anketu v konkurencii kouča majstrov sveta Vicente del Bosqueho a Pepe Guardiolu z FC Barcelona. "Chcem pogratulovať trénerom del Bosquemu a Guardiolovi za vydarenú sezónu a rok a súčasne chcem poďakovať svojim asistentom a spolupracovníkom, bez ktorých by som žiaden úspech nedosiahol," povedal Mourinho, ktorý mimochodom už takmer osem rokov neprehral domáci ligový zápas.  
      Cenu Ferenca Puskasa za najkrajší gól roka, o ktorom rozhodli v hlasovaní návštevníci oficiálnej webovej stránky FIFA, získal Hamit Altintop. Turecký ofenzívny futbalista skóroval v kvalifikačnom zápase EURO 2012 na pôde Kazachstanu strelou z voleja z hranice šestnástky po nacvičenom signále a centri priamo z rohového kopu. Turecko vyhralo v stretnutí z 3. septembra 2010 nad Kazachstanom 3:0. Zaujímavosťou je fakt, že cenu v Zürichu odovzdal Altintopovi brankár Kazachstanu Andrej Sidenikov.  
      Cenu Fair Play dostali od juhoafrickej legendy Lucasa Radebeho  futbalové reprezentantky Haiti do 17 rokov, ktoré dokázali hrať aj milovaný futbal aj po následkoch silného zemetrasenia. Cenu prezidenta FIFA Seppa Balttera dostal arcibiskup Desmond Tutu z Juhoafrickej republiky, ktroý prispel k úspešnému debutu svetového šampionátu na africkom kontinente.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies