FIFA žiada vyjasnenie zákona o homosexualite v Rusku

NETKY.SK • 14 August 2013, 14:52 • 2 min
FIFA žiada vyjasnenie zákona o homosexualite v Rusku

LAUSANNE - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) žiada usporiadateľa futbalových majstrovstiev sveta 2018 Rusko, aby jeho zástupcovia jednoznačne vysvetlili kontroverzný zákon týkajúci sa propagácie homosexuality. Rusi nedávno prijali zákon, ktorý postihuje najmä šírenie informácií o "netradičnej orientácii" medzi mladistvými.

slovakia

left justify in out

"FIFA žiada Rusko, aby podrobnejšie vysvetlilo legislatívu, ktorá sa týka postihov za propagandu 'netradičnej orientácie'," uvádza sa vo vyhlásení FIFA. Prezident Ruska Vladimir Putin podpisom schválil zákon v júni ako súčasť politickej kampane. Medzi športovcami sa okamžite zdvihla vlna kritiky a sprevádza aj atletické majstrovstvá sveta, ktoré sa v týchto dňoch konajú v Moskve. Rusko okrem spomenutých MS vo futbale usporiada na budúci rok zimné olympijské hry, ich dejiskom bude Soči. Aktivisti vyzývajú na bojkot ZOH 2014 a na ich strane stojí aj prezident Spojených štátov amerických Barack Obama. O detailné vysvetlenie zákona už minulý týždeň požiadal aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

"Medzinárodná futbalová federácia očakáva, že všetci návštevníci MS 2018, či už to budú fanúšikovia, hráči, delegáti alebo členovia realizačných tímov a zástupcovia médií zažijú fantastický šampionát, a to bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. FIFA si tiež myslí, že udelenie MS Rusku bude mať pozitívny sociálny efekt na krajinu a zjednotí ľudí, tak ako to usporiadatelia sľubovali," znie v požiadavke Medzinárodnej futbalovej federácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona