FIFA začala disciplinárne konanie voči Šimuničovi za fašistický pokrik

NETKY.SK • 22 November 2013, 14:49 • 2 min
FIFA začala disciplinárne konanie voči Šimuničovi za fašistický pokrik

ZÜRICH - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestá chorvátskeho reprezentanta Josipa Šimuniča za jeho fašistický pokrik v barážovom zápase MS 2014 proti Islandu. Ako informovala agentúra AP, strešný orgán svetového futbalu začal v piatok voči 35-ročnému obrancovi disciplinárne konanie.

slovakia

left justify in out

Šimuničovi už vo štvrtok udelilo štátne zastupiteľstvo v Záhrebe (DORH) pokutu 25.000 kún (3267 eur). Podľa DORH jeho gesto "podnecovalo k rasovej nenávisti".

Chorváti si vybojovali postup na svetový šampionát v dvojzápasovej baráži s Islandom, v ktorej najprv na sopečnom ostrove remizovali 0:0 a v utorkovej odvete v Záhrebe vyhrali 2:0. Šimunič si počas víťazných osláv zobral ešte na hracej ploche mikrofón a oslovil dav pokrikom "Za moju rodnú vlasť". Fanúšikovia mu odpovedali "Pripravení". Toto heslo pritom pochádza z obdobia druhej svetovej vojny, keď hitlerovské Nemecko utvorilo z Chorvátska satelitný štát so spriazneným ustašovským režimom. Fašisticky orientovaný režim zaviedol v krajine antisemitské zákony a nariadil prevoz tisícky Židov a Srbov do koncentračných táborov.

Austrálsky rodák Šimunič bránil svoje správanie tvrdením, že "niektorí ľudia sa ešte musia učiť o svojej histórii". "Podporujem Chorvátsko ako moju rodnú krajinu. Ak proti tomu niekto niečo má, je to jeho problém," poznamenal skúsený stopér. Šimuničovi teraz hrozí trest zo strany FIFA, ktorá mu môže teoreticky aj zakázať účasť na budúcoročných MS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies